Bludná planeta v představách malíře. Credit: NASA, JPL
Bludná planeta v představách malíře. Credit: NASA, JPL

Astronomové před pár dny oznámili objev další potenciální bludné planety. Objev WISEA 1147 má i zajímavé souvislosti.

WISEA J114724.10-204021.3 nebo raději jen WISEA 1147 je dalším kandidátem na volně se pohybující nebo chcete-li bludnou planetu.

Kandidát nikoliv v tom smyslu, že by snad byla možnost, že neexistuje. Pozorovaná byla infračervenou družicí WISE v roce 2010 a také přehlídkou 2MASS. Problém není ani v odhadu hmotnosti. Objekt je patrně členem hvězdné asociace TW Hydrae, což je skupina hvězd s podobným původem a stářím 10 milionů let. Když už známe stáří, lze určit na základě pozorování také hmotnost objektu. V případě WISEA 1147 bude někde mezi 5 až 10 Jupiterů.

Problém je spíše s tím, kam podobné objekty zařadit. Bludných planet může být v Galaxii obrovské množství. Podle optimistických odhadů možná i více než hvězd. Ve většině případů zřejmě vznikly v discích, které obklopující rodící se hvězdy, a poté byly ze systému interakcemi s ostatními planetami vyhozeny ven.

Je zde ale také druhá možnost: WISEA 1147 a některé další podobné objekty mohly vzniknout zhroucením oblaka plynu zcela osamoceně podobně jako hvězdy. WISEA 1147 bude mít možná blíže k hnědým trpaslíkům.

Je velmi zajímavé, že WISEA 1147 není jediným podobným objektem v rámci asociace TW Hydrae, nedávno byl objeven podobný objekt 2MASS J1119-1137.

Zdroj: JPL

Reklama