Emzák zelený, zdroj: Beckie, CC BY 2.0, flickr.com
Emzák zelený, zdroj: Beckie, CC BY 2.0, flickr.com

Ufologové mají zřejmě druhé Vánoce. Nevím, kolik z nich je pravoslavných, ale nepochybně je hodně potěšila Hillery Clintonová.

Jedna z favoritek v boji o Bílý dům se nedávno vyjádřila na téma mimozemských civilizací. „Myslím, že jsme už byli navštíveni (mimozemšťany). Nevíme to jistě,“ řekla pro Conway Daily Sun v New Hampshire, kde již brzy začnou prezidentské primárky.

Samozřejmě je otázkou, zda to Clintonová myslela vážně nebo si jen dělala legraci. Už vloni na téma mimozemšťanů promluvil v televizní show také její manžel, kterého by prý přílet mimozemšťanů nepřekvapil s ohledem na množství planet ve vesmíru. „Jen doufám, že to nebude jako ve Dni nezávislosti,“ řekl tehdy.

Clintonová v rozhovoru také zabrousila na téma UFO, kterému chce přijít na kloub a na téma Oblasti 51, kterou hodlá navštívit. Zprvu se dokonce přeřekla a označila ji za Oblast 54. A tak zatímco ufologové budou na mapách hledat „čtyřiapadesátku“, nás bude spíše zajímat to, jaký budou mít favorité v boji o Bílý dům názor na směřování americké kosmonautiky… tedy pokud na to přijde někdy řeč.

Barack Obama je často označován za někoho, kdo americkou kosmonautiku prakticky pohřbil. Když se podíváme na rozpočet NASA ve srovnání třeba s rozpočtem ESA nebo na stav ruské kosmonautiky, tak to rozhodně není to tak zlé. Obamovi nelze úplně přičíst nejnovější úspěchy, protože ty se často rodily ještě před jeho příchodem (New Horizons apod.), ale i tak byl v Bílém domě v době, kdy došlo k největší revoluci v kosmonautice od dob programu Apollo – konkrétně k nástupu soukromých firem.

Co chtít od nového prezidenta? Kdybych mohl mít tři přání nebo mu mohl dát tři rady, byly by to následující: více peněz ale hlavně větší odvaha v oblasti planetárních věd (sondy, kosmické dalekohledy), zachování kontinuity a otevření debaty o konkrétních plánech do budoucna – odborníci by měli rozhodnout, zda postavit základnu na Měsíci nebo letět na Mars.

Reklama