Green Bank Telescope, zdroj: Wikipedia
Green Bank Telescope, zdroj: Wikipedia

Ruský podnikatel Jurij Milner investuje 100 milionů dolarů (2,5 miliardy korun) do hledání mimozemských civilizací.

Samotná zkratka SETI některé lidi vzruší nádechem tajemna mezi vědou a sci-fi. Jiní se ozvou s kritikou, že je nesmyslné mrhat penězi na něco tak nesmyslného nebo dokonce tomu věnovat pozorovací čas radioteleskopů. Je ale potřeba rozdělit hledání mimozemských signálů (například SETI@home se sídlem v Berkeley) a Institut SETI, což je špičková vědecká organizace ze Silikonového údolí. Obé je ale placeno ze soukromých zdrojů, a pokud jde o samotné radioteleskopy, tak ty hledají signály jen ve volném čase.

Nyní dochází ke zvratu. Ruský miliardář Jurij Milner prohlásil, že dá v přepočtu 2,5 miliardy korun na hledání signálů mimozemských civilizací. Milner je zakladatelem Digital Sky Technologies (dnes Mail.ru Group) a investoval do všech velkých internetových firem – od Facebooku, přes Spotify až po Twitter.

Milnera nadchly nové objevy dalekohledu Kepler a tak se rozhodl investovat do hledání odpovědi na největší otázku v lidských dějinách.

Peníze mají být utraceny především na získání pozorovacího času na radioteleskopech Green Bank a (Západní Virginie, USA) a Parkes (Jižní Wales, Austrálie). Zejména prvně jmenovaný má v této branži své zkušenosti, hledal signály i u kandidátů, které objevil Kepler. Celkem se počítá s tisícovkou pozorovacích hodin a Milner prohlásil, že pokud to během očekávaných deseti let nepovede k úspěchu, nevylučuje další investici.

Hledání signálů mimozemských signálů bohužel ani po více než půl století od založení legendárního projektu Ozma k úspěchu nevedlo. Je tedy otázkou, zda by nebylo lepší investovat peníze jinam – například do prvního kvalitního ruského lovce exoplanet. Ale konec konců jsou to jeho peníze… tak šťastný lov!

Zdroj: Wired

Reklama