Exoplaneta v představách malíře. Credit: NASA
Exoplaneta v představách malíře. Credit: NASA

Delší čas zde mohli fanoušci webu nejdříve navrhovat jméno pro exoplanetu a následně pro něj hlasovat. Zapojili jsme se tak do kampaně, kterou vyhlásila Mezinárodní astronomická unie. Bylo to možná trochu na hraně, protože smyslem unie bylo spíše zapojit nejrůznější spolky a organizace a nikoliv webové projekty. Já sám jsem navíc z mnoha důvodů proti pojmenovávání exoplanet (zvláště třeba 51 Peg b, která je myslím pod tímto označením po dvaceti letech dost známá).

Přesto jsem se rozhodl do toho jít, aby se také lidé z České republiky do kampaně zapojili. Bylo mi jasné, že když se toho nechopí Exoplanety.cz, tak nikdo.

Věnoval jsem tomu volný čas, a jak se říká, pro dobrotu na žebrotu. Sešly se určité návrhy, ze kterých jsem vybral ty, které alespoň trochu dávaly smysl a autor v souladu s pravidly poslal i nějaké zdůvodnění.

Vše probíhalo dobře, lidé hlasovali. Pak ovšem přišel zlom. Fanoušci seriálu Doctor Who rozšířili informaci o anketě a možná se i zkoordinovali. Zatímco v jednu chvíli byl návrh Gallifrey tuším na třetím nebo na čtvrtém místě s nějakými 70, 80 hlasy, tak během jednoho večera mu přibylo 400 a další den další 100 hlasů. Druhý návrh v pořadí měl přitom něco přes 100 hlasů za 9 dní!

Nakonec jsem se i po několika emailech od čtenářů rozhodl Gallifrey vyloučit. Jednalo se samozřejmě o platné hlasy, nebylo to více hlasů z jedné IP apod. Ale anketa měla být určena primárně čtenářům exoplanet a proběhnout důstojně. Takto se z toho stala fraška ve stylu hlasování o nejhezčího pejska. Na web přicházeli lidé, kteří v drtivé většině nikdy předtím na našem webu nebyli a dost možná ani nevěděli, na co a proč klikají. Diskvalifikace byla nefér vůči fanouškům Gallifrey, ale vítězství tohoto návrhu by bylo ještě podstatně méně férové vůči všem ostatním.

Vybral jsem tedy návrhy na 2. až 4. místě a spustil druhé kolo. Vše bylo několik dní v pořádku a to až do dnešního odpoledne (pár hodin před koncem ankety), kdy mi přesně s úderem 12:35 začaly chodit emaily s kritikou, že byl Gallifrey vyřazen.

S tím jsem počítal, ale kritika byla vedena způsobem, který nelze označit na korektní a některé výrazy za slušné a publikovatelné. Nakonec jsem musel pod tíhou zpráv nejen prostřednictvím emailu vypnout telefon.

Nedá se říct, že by mě emaily urazily nebo naštvaly. Spíše zabolely. Zvláště, když se člověk dočte věci jako „už nikdy váš web číst nebudu, doufám, že skončí v propadlišti dějin“ atd. Samozřejmě tam byla i přání. Například toho, abych si smršť, která přijde, dost užil.

V reakci na celou situaci jsem se rozhodl anketu zrušit. Nebylo by správné posílat návrh, který vyšel z takto pošpiněné ankety.

Je to ponaučení pro příště. Ponaučení, že se čtenáři není dobré počítat, je vhodné si držet odstup a vnímat je spíše jako masu konzumentů obsahu než přátelé a podporovatele webu, který je tady už více než 6 let.

PS: jeden komentář za všechny:

Místo toho, aby byl autor serveru rád za nárust návštěvnosti tak řeší něco, co si lidi sami odhlasovali.. Váš web pane autore mě baviil, ráda jsme si tam četla články ale pokud nehodláte akceptovat názor skupiny lidí, jakou Whoviani jsou, pak už dál nebudu pokračovat v podpoře vašeho webu. To, co jste předvedl, že jste se rozhodl vyřadit název, který očividně vyhrál a vám se nelíbil, je hodno žáka základní školy. V případě, že vám nelíbil, jste ho neměl do volby vůbec dávat.

Aktualizace: Whoviani v rámci pomsty organizovali zmanipulování také druhého kola ankety a začali šířit pomluvy o webu.

Reklama