Možná jste už slyšeli o vizích a dokonce plánech některých firem v oblasti těžby asteroidů. Ty mohou být skutečně zdrojem cenných surovin. Meziplanetární těžba je ale ještě hudbou hodně vzdálené budoucnosti.

Na internetu přesto existuje jakýsi katalog asteroidů, který odhaduje jejich hodnotu. Je to samozřejmě velmi hrubý odhad nebo spíše taková pěkná hra, založená na odhadu hmotnosti a spektrálním typu (očekávaném složení). Součástí je ale nádherná animace údajně až 600 tisíc asteroidů.

Animaci naleznete na adrese http://www.asterank.com/3d. Vpravo vám utíká čas, vpravo si můžete vybrat některý z asteroidů nebo Zemi.

Doporučuji také adresu http://www.asterank.com/. Nahoře si můžete nechat vyhledat konkrétní asteroid. Uvidíte tak nejen jeho oběžnou dráhu, ale současně se otevře okno s dalšími informacemi. Některé je třeba brát s rezervou, ty jiné jsou ale zajímavé – údaje o oběžné dráze, velikosti, fotografie asteroidu na pozemské obloze nebo (u některých) seznam příštích přiblížení k Zemi.

Reklama