Mexico City je jediným nebo jedním z mála míst na světě, kde se obyvatelé skutečně dozvědí o tom, že nastane zemětřesení ještě předtím, než se jim rozechvěje dům pod nohama. Systém varování dnes funguje na řadě míst v případě vln tsunami, ale v Mexiku dokáží varovat i před samotnými otřesy. Ne, že by snad tamní seismologové byli lepší, než jejich zahraniční kolegové nebo že bychom dnes už skutečně dokázali říct, že dané místo zasáhne v nejbližší době silné zemětřesení.

Mexico City zažilo nejtragičtější zemětřesení v roce 1985. Podle odhadů zemřelo nejméně 10 tisíc lidí. Od té doby se toho hodně změnilo a to nejen ve výstavbě.

Epicentrum zemětřesení se obvykle nenachází pod hlavním městem, ale někdo na jihu – zejména ve státě Guerrero nebo Oaxaca. Tam jakožto i jinde po celé republice jsou přístroje, které zemětřesení měří. Jakmile zaznamenají silné otřesy, vyšlou varování.

Seismické vlny jsou velmi rychlé – řádově kolem 6 km/s, což je téměř srovnatelné (v řádech) s rychlostí družic na oběžné dráze! Přesto je to rychlost konečná, takže nějakou dobu trvá, než seismická vlna dorazí do Mexico City.

V tu dobu už ve městě znějí sirény (viz videa níže) a je vyhlášena „Alerta sismica“. Naposledy k tomu došlo mimochodem včera večer. Nástup chytrých telefonů dorazil i sem, takže existuje hned několik aplikací – zdarma nebo za pár pesos, které vás před blížícími se otřesy varují. Stejně tak jsou k dispozici domácí hlásiče.

Obyvatelé města tak mají čas na to, aby se doma, v obchodě nebo v práci na blížící se otřesy připravili. Není to mnoho času – řádově desítky sekund až přes minutu. Ale i to může někdy zachránit život.

V budoucnu by mohly mobilní aplikace pomoci i jinde, jak ukazuje reklama na Twitter

Foto: Tristan Higbee, CC BY 2.0, flickr.com

Reklama