V pátek se nad našimi hlavami odehraje po delší době opět vzácné nebeské divadlo. Nebude to taková show, na kterou se mohou těšit v Severním moři, ale přesto byste si úkaz neměli nechat ujít. K dalšímu zatmění dojde až v roce 2021. Sluneční kotouč bude navíc tentokrát zakrytý z více než 70%.

>> Sledujte online přenos ze zatmění 

Zatmění začne přibližně v 9:30 a skončí těsně před úderem poledne.

Zatmění Slunce 20.března

FázeČas
Začátek zatmění9:37
Maximální fáze10:46
Konec zatmění11:58

Údaje v tabulce jsou platné pro střed České republiky. Na dalších místech se mohou drobně lišit.

Podívejte se, v kolik hodin začíná u vás. Klikněte na tento odkaz: http://kuc.cz/xz6jqp

Na mapě pak levým tlačítkem myši klikněte na vybrané místo. Zajímat by vás měl čas (time). V řádcích je uveden čas začátku, maxima a konce zatmění. Údaje jsou na rozdíl od tabulky v UT, takže je nutné přičíst hodinu. Magnitude at maximum pak udává, jaká část slunečního disku bude zakrytá.

Takhle bude u nás vypadat sluneční kotouč v maximu. Zdroj: Stellarium
Takhle bude u nás vypadat sluneční kotouč v maximu. Zdroj: Stellarium

Jak pozorovat zatmění Slunce?

Pozorování Slunce samozřejmě není tak jednoduché jako třeba pozorování Měsíce. Je potřeba si chránit zrak. Máte několik možností:

  • Speciální brýle pro pozorování zatmění Slunce
  • Svářečské sklo vyšší intenzity
  • Sluneční filtr na dalekohled – musí být kvalitní a měli byste vědět, jak s ním zacházet.
  • Projekce – obraz Slunce se dalekohledem promítne na kus papíru nebo desku, která je zastíněná. Jak to vypadá, můžete vidět na tomto obrázku. U levnějších dalekohledů se může stát, že se vám plastový okulár nebo jiná část dalekohledu rozteče. Nikdy se ale do dalekohledu přímo nedívejte!
  • Návštěva blízké hvězdárny

Letos nastane ještě zatmění Měsíce

Letos se můžeme těšit ještě na jeden nebeský úkaz. Dne 28. září nás čeká zatmění Měsíce. Pokud nám svatý Václav zařídí dobré počasí, vypukne vše pár minut po třetí hodině. Od 4:10 do 5:23 bude probíhat úplné zatmění. To částečné pak skončí kolem 6:30. To se ale už budete muset vyšplhat někam na kopec, protože o půl hodiny později Měsíc zapadne.

Foto: jlmaral, CC BY-SA 2.0, flickr.com

Reklama