Orion se vydá do vesmíru na začátku prosince poprvé a naposledy na špici rakety Delta IV Heavy. Cílem bezpilotního letu je pouze test samotné kosmické lodi. V budoucnu pak bude Orion vynášet do vesmíru nová raketa SLS.

NASA kampaní trochu klame, když píše o cestě na Mars. Orion samozřejmě k rudé planetě nepoletí. Oblétne jen Zemi a vrátí se zpět.

Současná americká koncepce kosmonautiky ale počítá s tím, že oběžnou dráhu obslouží soukromé firmy, zatímco NASA s Orionem zamíří k Měsíci (kam sonda dotáhne asteroid) a v budoucnu možná (spíše ne) k Marsu.

Registrace jména pro let na palubě Orionu je jednoduchá.

Otevřete stránku http://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/orion-first-flight/#name-form

Registrační formulář je hned nahoře. 

Stačí vyplnit křestní jméno (First Name), příjmení (Last Name), vybrat zemi původu, PSČ (Postal code) je určeno spíše Američanům, ale něco tam zadat musíte. Emailová adresa je dobrovolná. Na konci je pak ochrana proti spamu. Pak už stačí jen kliknout na Send My Name.

Následně vám stránka vygeneruje certifikát nebo v tomto případě letenku na palubu Orionu. Pokud se tak nestane, udělali jste něco špatně (zřejmě chybně opsali text pro kontrolu spamu).



Letenku lze na adrese http://mars.nasa.gov/participate/send-your-name/orion-first-flight/ dole později i dohledat.

Kampaň končí 31. října!

Na této stránce pak můžete najít pořadí České republiky. Dne 15. října odpoledne bylo registrováno celkem přes 926 000 lidí, z toho 5500 je z České republiky, což nás řadí na pěknou 22. pozici.

Reklama