Kepler se na svou misi vydal v březnu 2009. Vloni ale jeho pozorování skončilo poté, co se pokazil už druhý ze čtyř setrvačníků. NASA problém nakonec vyřešila a Kepler tak pozoruje dál. Sice jinde, s menší přesností a zorná pole musí po necelých třech měsících střídat, ale i tak je jeho potenciál velký.

Aktuálně běží už druhý kampaň v rámci mise K2. Kromě jiných úkolů, včetně pozorování komety, která za pár dní mine Mars, samozřejmě Kepler i nadále hledá exoplanety. Aktuálně je to u 17 000 hvězd. V hledáčku jsou navíc také hvězdokupy M40 a M80 v souhvězdí Štíra.

Kepler dnes v prostoru udržuje kombinace motorů a slunečního větru. Kosmický dalekohled na heliocentrické dráze kolem Slunce samozřejmě nemůže zastavit na benzínce. Palivo tak postupně dochází.

Podle nových propočtů by zásoby paliva měly Keplerovi vydržet minimálně do konce roku 2017. To je zhruba o ¼ déle, než se původně myslelo.

Samozřejmě je otázkou, zda do té doby dalekohled definitivně neodrovná nějaký jiný problém. Nabízí se porucha dalšího setrvačníku. S jedním gyroskopem by už nedokázali kouzlit ani chytré hlavy v NASA.

Více o druhé kampani v článku: Těsně kolem Marsu prolétne kometa, pozorovat ji bude také Kepler

Reklama