Asi znáte ty podvodníky, kteří vám prodají hvězdu nebo přesněji řečeno, pojmenují ji po vás. Je to samozřejmě podvod, hvězda vaše jméno nikdy neponese.

Obecně bychom mohli říct, že jen malá část hvězd nese nějaké jméno a to obvykle už z dob dávno minulých s kořeny v mytologii. Jedná se o hvězdy, viditelné pouhým okem nebo o hvězdy nějak významné.

Z druhé skupiny asi netřeba představovat Polárku nebo také Barnardovou hvězdu. Druhá jmenovaná se vyznačuje největším vlastním pohybem.

Ve stínu Barnardovy hvězdy stojí Kapteynova hvězda, kterou nalezneme ve vzdálenosti 13 světelných let v souhvězdí Malíře. Jacobus Kapteyn ji katalogizoval v roce 1898. Tato hvězda, která je červeným trpaslíkem o hmotnosti a velikosti třetiny Slunce, má druhý největší známý vlastní pohyb.

Kapteynova hvězda je ale zajímavá také dalšími parametry. Vykazuje velkou radiální rychlost a kolem centra Galaxie obíhá v opačném směru. Pravděpodobně se jedná o „emigrantku“. Hvězda vznikla před 11 miliardami lety v satelitní galaxii naší Galaxie. Jejím pozůstatkem je možná hvězdokupa Omega Centauri ve vzdálenosti 16 000 světelných let.


Story of Kapteyn’s Star from Sci-News.com on Vimeo.

Dvě planety

Britští astronomové nyní s využitím spektrografu HARPS objevili u této hvězdné celebrity dvojici planet. Planeta „b“ by měla mít hmotnost nejméně pěti Zemí a oběhne hvězdu jednou za 48 dní. Planeta „c“ s oběžnou dobou 121 dní bude mnohem hmotnější (více než 7 Zemí).

Kapteyn b se nachází v obyvatelné oblasti. Díky své hmotnosti (známe pouze dolní odhad) půjde sice spíše o ledového obra, ale i tak se jedná o nejstarší planetu v obyvatelné oblasti. Planeta obíhá po mírně protáhlé dráze a od své hvězdy tak dostává 30 až 70% záření co Země od Slunce. Teplota na případném povrchu bez vlivu atmosféry bude kolem 190 až 230 Kelvinů.

Foto: Credit: PHL @ UPR Arecibo, Aladin Sky Atlas.

Reklama
ZDROJTwo planets around Kapteyn's star : a cold and a temperate super-Earth orbiting the nearest halo red-dwarf