FW Tau b, credit: Kraus et al.
FW Tau b, credit: Kraus et al.

FW Tau b, ROXs 12 b a ROXs 42B b.


V záplavě všech těch zpráv je objev přímým zobrazením vždy tak trochu svátkem. Ale hned se musím poohlédnout do šuplíku pro skeptický ukazovák. Přímo objevené planety se dobře prodávají. Místo líbivých uměleckých představ můžete k článku hodit opravdové snímky. Ano, ta tečka nedaleko toho rozmazaného cucfleku je planeta mimo Sluneční soustavu. Jenže ne vždy je to tak horké. Tedy ten objekt je díky svému mládí ještě horký dost, jen zůstává ve vzduchu otázka, zda se skutečně jedná o planetu. Hmotnost se na základě špatně odhadnutelného stáří a „svítivosti“ počítá vždy dost nepřesně. Navíc ani výsledek nám toho moc neřekne, když přesnou hranici mezi planetami a hnědými trpaslíky neznáme.

Ale tak to tedy zkusme…

FW Tau b
Tohle je ale fakt „cool“ systém. Díky Keplerovi jsme objevili řadu cirkumbinárních planet. V takovém systému obíhá planeta či planety okolo dvou hvězd současně. FW Tau b je něco podobného. Máme zde dva červené trpaslíky, kteří obíhají okolo společného těžiště a mají hmotnost zhruba čtvrtiny Slunce. Ve vzdálenosti zhruba 330 ± 30 AU od tohoto páru najdeme objekt planetární hmotnosti. Je tedy 10x dál než Neptun! Není divu, že od prvního podezření do nynějšího potvrzení objevu uplynulo hezkých pár let. Bylo potřeba potvrdit, že objekt je s červenými trpaslíky skutečně gravitačně vázán. Pokud můžeme věřit odhadovanému stáří systému (1,8 milionů let), měla by být hmotnost objektu asi 10 ± 4 Jupitery. Celý systém nalezneme 470 světelných let od nás.

ROXs 42B b
Další binární systém. Obě hvězdy jsou menší a chladnější než naše Slunce a najdeme je asi 390 světelných let daleko. Objevená planeta obíhá ve vzdálenosti 140 ± 10 AU daleko a má hmotnosti také okolo 10 Jupiterů.

ROXs 12 b
Planeta obíhá kolem hvězdy o něco méně hmotné a chladnější než Slunce ve vzdálenosti 210 ± 20 AU. Odhadovaná hmotnost je asi 16 ± 4 Jupiterů. Obě dvě výše zmíněné planety nalezneme v souhvězdí Hadonoše.

ROXs 12 b a ROXs 42B b. Credit: Kraus et al.
ROXs 12 b a ROXs 42B b. Credit: Kraus et al.

Zdroj: Three Wide Planetary-Mass Companions to FW Tau, ROXs 12, and ROXs 42B

 

Reklama