Sonda MAVEN
Sonda MAVEN

Sonda se zaměří na výzkum marsovské atmosféry.


UPDATE: Sonda odstartovala, fotografie najdete na Facebooku.


 

Pokud počasí dovolí a nenastanou technické problémy, k Marsu dnes v 19:28 našeho času odstartuje z Mysu Canaveral kosmická sonda MAVEN. Do vesmíru ji vynese nosná raketa Atlas V.

MAVEN se zaměří na výzkum atmosféry rudé planety. Pokud by dnes start nevyšel, má sonda příležitost ještě dalších 20 dní. Začátky startovacích oken nastávají v dalších dnech stále dříve:

 

  • 19. listopadu: 19:22
  • 20. listopadu: 19:15
  • 21. listopadu: 19:07
  • 22. listopadu: 18:59
  • 23. listopadu: 18:53
  • 24. listopadu: 18:46

MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) je sice úzce profilovaný odborník v hodnotě 671 milionů dolarů ale není to žádný drobeček. Hmotnost sondy je přes 800 kg a s palivem, kterým je osvědčený hydrazin, je to 2,5 tuny. Díky velkým solárním panelům je MAVEN velký jako autobus.

Pokud půjde vše dobře, zakotví sonda na oběžné dráze Marsu 22. září příštího roku. Kvůli vědeckým cílům byla zvolena poměrně protáhlá eliptická dráha. Nejdále se sonda dostane od Marsu na vzdálenost 6 220 km. Hlavní sběr tak ovšem nastane v okamžiku, kdy se sonda ponoří do řídké marsovské atmosféry jen 125 km nad povrchem.



Záhadná atmosféra Marsu

Pod kapotou má MAVEN šestici vědeckých přístrojů zejména pro studium vlivu slunečního větru na atmosféru planety. Planetology zajímá, jakým způsobem a jak rychle přišel Mars o svou atmosféru, která je dnes výrazně řidší a má jiné složení, než před několika miliardami let.

Některé předešlé sondy objevily v atmosféře Marsu metan, považovaný za indikaci geologické nebo biologické aktivity. Curiosity ovšem žádné významné stopy metanu nezjistila a od MAVENu se bohužel významné rozhřešení této záhady očekávat nedá.


Přímý přenos ze startu vysílá NASA TV, kterou si můžete naladit na našem webu.


 
Online:


Reklama