Kometa ISON na snímku z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA
Kometa ISON na snímku z Hubblova dalekohledu. Credit: NASA

Viditelnost komety ISON, mapky a výhled na další dny

Špinavé ledové koule…tak se občas říká kometám. Přezdívka to není příliš vzdálená realitě, neboť led je skutečně jednou z hlavních složek těchto tajemných vlasatic. Komety kdysi dávno dopravily vodu na naší planetu. Jen nevíme, zda to byla malá část životodárné tekutiny nebo zda každý či téměř každý doušek vody má kometární původ.

Kometa C/2012 S1 ISON byla objevena před 14 měsíci a někteří autoři ji okamžitě dali přezdívku kometa století. ISON nakonec možná bude vidět pouhým okem, ale do síně slávy se mezi nejslavnější vlasatice všech dob zapíše jen stěží.

Komety jsou jako správné ženy zcela nevypočitatelné. ISON nás o tom přesvědčila před pár dny, kdy došlo k prudkému zjasnění až o 2,5 mag. Kometa nyní chrlí tuny vodního ledu do kosmického prostoru a pořádně načechrává svůj chvost…nebo spíše jeden z chvostů. Ten druhý je prachový.

Jasnost komety se dnes pohybuje kolem 5 mag. Čistě teoreticky by měla být pozorovatelná pouhým okem nebo malým dalekohledem v souhvězdí Panny. Nejlepší podmínky jsou velmi brzy ráno kolem páté hodiny, kdy je kometa nízko nad východním obzorem. V pondělí 18. listopadu ráno navíc bude jen půl stupně (zhruba průměr Měsíce) od poměrně jasné hvězdy Spica v souhvězdí Panny.

Tím však výčet dobrých zpráv končí. ISON se přibližuje ke Slunci nejen na své dráze v rámci Sluneční soustavy ale také na obloze. Během pár dní proto zmizí v záři naší hvězdné matky.

ISON v pondělí 18. listopadu. Zdroj: Stellarium
ISON v pondělí 18. listopadu. Zdroj: Stellarium

Pozorování komety není snadné

Pokud chcete kometu pozorovat malým dalekohledem nebo dokonce zkusit v dalších dnech štěstí pouhým okem, musí vám hrát do karet hned několik předpokladů: dobré počasí, žádný opar, minimum světelného znečištění, ideální výhled na východní obzor a samozřejmě musíte být schopní kometu vůbec najít. Bez ohledu na povzbudivé bulvární články je splnění těchto podmínek poměrně obtížné.

Kolem Slunce proletí ISON 28. listopadu v 19:24 našeho času ve vzdálenosti jen 1,2 milionů kilometrů. V té době by mohla být vidět v koronografech družice SOHO (viz naše stránka Slunce online). Pokud kometa přežije setkání se Sluncem, vrátí se postupně na ranní a později také na večerní oblohu.

Zde ovšem budou platit přísné kometární zákony. ISON sice bude na obloze stále dál od Slunce a podmínky k jejímu pozorování se tak budou zlepšovat, avšak ruku v ruce s tím bude také klesat její jasnost. Uvidíme, zda nám před Vánocemi připraví  nebeské divadlo nebo to bude jen další bouře ve sklenici vody.

TIP: aktuální pozici komety ISON můžete najít na této stránce. Čas je uveden v UTC, takže je třeba přičíst hodinu.

Leonidy

Polovina listopadu je také časem na pozorování meteorického roje Leonidy. Maximum se očekává v noci z neděle 17. na pondělí 18. listopadu ve 20. hodin našeho času. Bohužel svým svitem bude rušit Měsíc.

 

 

 

Reklama