Exoplaneta v představách malíře. Credit: NASA
Exoplaneta v představách malíře. Credit: NASA

Počítadlo v katalogu exoplanet.eu se přehouplo přes hranici 1000.

Počítadlo v katalogu exoplanet.eu se přehouplo přes magickou hranici 1000.

Počet potvrzených planet mimo Sluneční soustavu včera v katalogu na http://exoplanet.eu/catalog/ pokořil tisícovou hranici. Pro zajímavost uveďme, že hranice 500 padla na konci roku 2010. Vzhledem k tomu, že včera přibylo do katalogu hned několik exoplanet, není možné určit, která je tou s pořadovým číslem tisíc. Ještě před předtím se mezi astronomy rozjela diskuse, zda tento mezník slavit a připomenout veřejnosti nebo nikoliv. Argumenty proti jsou jednoznačné: díky neexistenci univerzální definice pojmu planeta jsou exoplanety do katalogu zařazovány dle pravidel jeho autora. Databáze proto obsahuje také několik zřejmých hnědých trpaslíků, objekty planetární hmotnosti u pulsarů apod. Nemluvě o tom, že občas je existence některé z planet zpochybněna.

Zastánci oslav zase argumentují dobrou příležitostí k rekapitulaci toho, co obor od roku 1995 dosáhl. První planety mimo Sluneční soustavu byla objevena polským astronomem Alexanderem Wolszczanem v roce 1992 díky radioteleskopu Arecibo v Portoriku. Tyto planety ovšem obíhají kolem pulsaru, tedy pozůstatku po výbuchu supernovy a patrně vznikly až po výbuchu bývalé hvězdy. První planety u „normální“ hvězdy objevila dvojice švýcarských astronomů v roce 1995. Letos díky tomu byli nominováni na Nobelovu cenu za fyziku.

Za posledních několik let objevili astronomové planety téměř všude a to dokonce u hnědých trpaslíků, což jsou jakési přechodné fáze mezi planetami a hvězdami, v jejichž nitru se nezažehly klasické termonukleární reakce. Několik planet bylo objeveno také volně v kosmickém prostoru, aniž by obíhaly okolo nějaké hvězdy.

100 od SuperWASP

Shodou okolností ve stejný den došlo k pokoření ještě jedné zajímavé hranice. Projekt SuperWASP na svůj seznam přidal planetu s pořadovým číslem 101. Nejedná se o počet objevů, neboť některá katalogová čísla byla „přeskočena“ s ohledem na to, že dané objevy čekají na své oznámení, ale i tak to stojí za zmínku. SuperWASP hledá exoplanety tranzitní metodou a má dalekohledy na Kanárských ostrovech a v JAR. Jedná se nejúspěšnějšího lovce tranzitujících exoplanet na Zemi.

 

Reklama