Dopady malých těles do atmosféry Jupiteru. ©JARRAD POND/SOUTH FLORIDA UNIVERSITY
Dopady malých těles do atmosféry Jupiteru. ©JARRAD POND/SOUTH FLORIDA UNIVERSITY

Amatéři pomáhají při studiu planet Sluneční soustavy i dnes. A víc než si myslíte!

Říká se, že pozorování planet Sluneční soustavy amatérskými dalekohledy je v dnešní době ztráta času. Mnohem lepší je házet na internet sexy snímky mlhovin, komet a galaxií pod hlavičkou trendu jménem astrofotografie, která ovšem s astronomií ve většině případů nemá nic společného.

Amatérská astronomie (ta skutečná) prošla proměnou. Lovci komet dnes třeba soupeří s kombajny, které uloví i několik planetek za jedinou noc. Existují však i úspěšní amatéři, jejichž přínos je velký a jejich jména se objevují na webech po celém světě. Mezi takovými jsou i lovci nudných snímků planet Sluneční soustavy.

Amatéři pozorovali v posledních třech letech tři dopady kosmických projektilů do atmosféry Jupiteru. Přínos podobných pozorování pro lepší pochopení dějů ve Sluneční soustavě je obrovský.

Po objevu amatérského astronoma se díky efektivní spolupráci s „profíky“ okamžitě mění pozorovací program nejslavnějších dalekohledů a to včetně toho Hubblova. Cílem je pochopit nejen děje v atmosféře planety ale také odhadnout, jak často k podobným srážkám dochází. Podle aktuálních odhadů se Jupiter srazí s objektem o velikosti zhruba 10 metrů přibližně 12 až 60x za rok.

Zdroj: spaceref.com

 

Reklama