Jeden z dalekohledů projektu MEarth
Jeden z dalekohledů projektu MEarth

MEarth zatím našel jednu planetu, proč?

Projekt MEarth se už nějaký ten pátek zaměřuje na hledání exoplanet u červených trpaslíků. Jeho sídlem je Fred Lawrence Whipple Observatory v Arizoně, jeho tempo je vražedné, jeho protivníky jsou oblačnost a zvědavé zvířátko jménem Fret kočičí, jeho výsledky jsou však rozporuplné.

Celkem 8 dalekohledů o průměru 40 cm by mělo být zárukou slušné sklizně exoplanet. Zaměření jen na červené trpaslíky je sice omezující, na druhou stranu jde o nejčastější typ hvězd v Galaxii.

Prvním a zároveň posledním objevem byla koncem roku 2009 super-země GJ1214 b. Slavný a zřejmě vodní svět je sice v žebříčku exoplanetárních celebrit pořádně vysoko ale…jen jeden objev?

Na kloub se tomuto exoplanetárnímu půstu snaží přijít nová studie, jejímž spoluautorem je také duchovní otec projektu a jeden z největších světových odborníků na exoplanety David Charbonneau.

Čísla hovoří jasně. MEarth má za sebou celkem 1,2 milionu pozorování 988 blízkých červených trpaslíků v období od října 2008 do června 2012.

MEarth nemá ambice nacházet planety o velikosti Země nebo menší. V jeho hledáčku by ovšem mohly bez problému uvíznout planety s poloměrem 2 až 4 Zemí. Konec konců GJ1214 b má asi 2,7 Země.

Dalekohledy projektu MEarth.
Dalekohledy projektu MEarth.

Autoři studie srovnali cíle projektu a výsledky Keplera a zjistili, že dosavadní chudý seznam objevů je očekávaný. MEarth by měl ze statistického hlediska objevit zhruba 0,05 až 0,36 planet za rok. V přepočtu na zkoumané období to vychází na 0,2 až 1,44 planet.

Tento předpoklad na první pohled vrhá poněkud pesimistický stín na pozemské přehlídky oblohy, nebo alespoň na ty, které by se chtěly zaměřit na hledání menších planet u červených trpaslíků. Analýza ovšem nabízí řešení a to v podobě změny zacílení projektu MEarth. Počet objevených exoplanet se může zvýšit až 2,5x pokud se projekt zaměří spíše na menší a chladnější planety.

Pravděpodobné množství objevených planet za rok s více než jedním zaznamenaným tranzitem. V grafu je vynesena závislost poloměru planety na rovnovážné teplotě. Credit: Berta et al.
Pravděpodobné množství objevených planet za rok s více než jedním zaznamenaným tranzitem. V grafu je vynesena závislost poloměru planety na rovnovážné teplotě. Credit: Berta et al.

Zdroj: Constraints on Planet Occurrence around Nearby Mid-to-Late M Dwarfs from the MEarth Project

 

Reklama