Jamesburg Earth Station
Jamesburg Earth Station

Bydlí někdo na cílové adrese?

Už přes půl století nasloucháme vesmíru ve snaze zachytit mimozemské signály. Vedle toho zde byla i řada kampaní, které naopak posílaly pozdravy z planety Země do vzdálených končin vesmíru. Jednalo se skutečně o všehochuť od slavné zprávy z Areciba (1974) přes píseň od Beatles až po reklamu na chipsy nebo vzkazy z Twitteru.

V úterý 18. června odstartuje na vlnách internetu projekt Lone Signal. Každý obyvatel Země bude moci zdarma poslat přes internet a následně radioteleskop krátkou zprávu směrem k hvězdě Gliese 526. Ta se od nás nachází ve vzdálenosti 17,6 světelných let v souhvězdí Pastýře. Jedná se o červeného trpaslíka, u kterého zatím žádné planety objeveny nebyly.

Zprávy od obyvatel Země budou posílány pomoci třicetimetrového radioteleskopu Jamesburg Earth Station, který se nachází v Kalifornii a sloužil během programu Apollo. První krátká zpráva bude zdarma, pokud budete chtít do vesmíru poslat více zpráv nebo obrázky, budete si muset připlatit. Ceny ovšem budou lidové. Text vyjde na jeden a obrázek na tři kredity, přičemž cena čtyř kreditů by měla být necelý dolar. Ale třeba za pět dolarů koupíte 40 kreditů, za 20 už 400 a za 100 dolarů dokonce1000 kreditů.

Podle autorů projektu budete informováni nejen o odeslání zprávy ale také o její pozici ve vesmíru – tedy jak daleko už je od Země nebo od svého cíle.

Vedle pozdravů od lidi ještě k hvězdě Gliese 526 „potečou“ instrukce, které vytvořil Michael W. Busch. Poselství bude obsahovat informace o pozici Země a také tom, že jsme civilizace s určitými znalostmi. Víme, co to jsou prvky nebo jak důležitý je atom vodíku.

Stránky projektu najdete na adrese http://lonesignal.com. Po spuštění se určitě k projektu vrátíme a také něco za Exoplanety.cz pošleme.

Reklama