Radarové snímky asteroidu 1998 QE2 a jeho měsíce. Credit: NASA
Radarové snímky asteroidu 1998 QE2 a jeho měsíce. Credit: NASA

NASA našla měsíc u asteroidu 1998 QE2.

Ve vzdálenosti asi 5,8 milionů kilometrů nás dnes kolem 23. hodiny mine asteroid s označením 1998 QE2. Průměr objektu se odhaduje na 2,7 km.

Pro Zemi žádné nebezpečí současný průlet nepředstavuje, neboť planetka nás mine v bezpečné vzdálenosti 15x větší, než je vzdálenost Měsíce od Země. Na druhou stranu je takové setkání vhodnou příležitostí pro detailní výzkum tělesa. Planetky totiž obvykle i ve velkých dalekohledech vypadají jen jako jasné body. Detaily je možné získat pouze díky sondám nebo při blízkém průletu, kdy povrch tělesa „ohmatá“ radioteleskop.

NASA využila svou sedmdesátimetrovou anténu v Kalifornii, která je součástí sítě DSN pro komunikaci se sondami. Na asteroid se chystá rovněž legendární radioteleskop Arecibo. Pozorování budou pokračovat do 9. června.

První radarové snímky byly pořízeny ve středu 29. května, kdy se 1998 QE2 nacházel ve vzdálenosti přes 6 milionů kilometrů. Na fotografiích s rozlišením 75 metrů na pixel se podařilo objevit měsíc planetky, který by mohl mít průměr asi 600 metrů.

Existence měsíce u planetky není nic neobvyklého. Podle odhadů asi 16% planetek o velikosti nad 200 metrů jsou ve skutečnosti binární planetky nebo dokonce trojplanetky. Nejznámějším případem je zřejmě Ida, u níž sonda Galileo našla měsíc Dactyl (viz obrázek). Planetka Ida má mimochodem tak trochu český původ, objevil ji totiž opavský rodák Johann Palisa.

 



 
Zdroj: NASA

Reklama