Nová podoba katalogu exoplanet na http://www.exoplanet.eu
Nová podoba katalogu exoplanet na http://www.exoplanet.eu

Katalog exoplanet.eu má nový vzhled i některé funkce.

Někdy v 90. letech se říkalo, že když jste chtěli být úspěšní v pop music, museli jste být na MTV. Jestli to tak je, nevím, ale u celebrit exoplanetárního nebe platí, že aby se na ně pohlíželo se vší parádou jako na opravdové exoplanety, musí být v katalogu na exoplanet.eu.

Katalog založil Jean Schneider z Pařížské observatoře v únoru 1995 v době, kdy jsme znali jen dvě planety u jednoho pulsaru a na objevy prvních planet u hvězd hlavní posloupnosti jsme si museli ještě nějaký ten měsíc počkat.

Jean Schneider se o katalog stará dodnes. Nic na světě není dokonalé a to platí rovněž o tomto katalogu.

Výběr objevených exoplanet je činěn na základě kritérií, která si stanovil sám autor. Žádná univerzální příručka totiž samozřejmě není. V databázi tak často najdeme objekty, které bychom považovali spíše za hnědé trpaslíky. Obecně lze ale říci, že exoplanet.eu je velmi konzervativní a v průběhu let se nemění. Řada planet má v poznámce, že se jedná o nepotvrzený či kontroverzní objev. V katalogu nenalezneme rozdělení na samozvané kategorie typu super-Země či hit letošního roku „horký Neptun“, které nikdo nikdy přesně nedefinoval a většina autorů si je vykládá po svém. Katalog také nepodléhá občas bulvárně laděným objevům, zdroje jsou vždy původní. Často je objev některé exoplanety prezentován v katalogu jako na prvním místě vůbec (to se týká zejména objevů představených na kongresu).

Nyní dostal katalog nový svěží vzhled. Jeho struktura ale zůstává podobná.

Z titulní stránky se dostanete buď přímo ke katalogu, nebo si můžete vyhrát s nejrůznějšími grafy. Po kliknutí na konkrétní exoplanetu jsou zde data, na která jsme zvyklí. Oproti předešlé verzi jsou ale přehlednější, zejména proto, že údaje o mateřské hvězdě nejsou nad ale vedle údajů o exoplanetě.

Novinkou je také možnost hledat v katalogu dle rozličných kritérií. Typy na některé z nich získáte, pokud kliknete levým tlačítkem myši na ikonku otazníku vedle políčka Filter.

Katalog je nyní tvořen jako celek – obsahuje všechny exoplanety. Pokud tedy chcete získat informace například pouze o tranzitujících exoplanetách, je nutné tuto možnost vybrat vlevo nahoře.

Katalog exoplanet.eu je dostupný celkem v 8 jazycích (viz volba vpravo nahoře).

 

 

Reklama