Planetka Eros na snímku ze sondy NEAR. Credit: NASA
Planetka Eros na snímku ze sondy NEAR. Credit: NASA

Planetka 433 Eros o velikosti přes 30 km se v úterý dostane k Zemi nejblíže od roku 1975.

Před třemi lety skončil program Apollo, Ludvík Svoboda rezignoval na funkci prezidenta, ve Španělsku definitivně skončila éra generála Franca, v Praze otevřeli obchodní dům Kotva a k Marsu odstartovala sonda Viking 2. Kromě toho se ale k Zemi přiblížila planetka Eros, která pro nás tehdy byla ještě stále jen další blízkozemní planetkou, o které jsme toho zas až tak mnoho nevěděli. To se změnilo na přelomu století, kdy se na její oběžnou dráhu dostala americká sonda NEAR, jež na povrchu obří planetky dokonce přistála – na Valentýna roku 2001.

Eros se okolo Slunce pohybuje pro protáhlé dráze ve vzdálenosti 1,13 až 1,78 AU s periodou 1,76 let a spadá do kategorie blízkozemních planetek typu Amor, které se přibližují k oběžné dráze Země z vnějšku ale nikdy ji nezkříží. Případná srážka s planetkou Eros by život na Zemi spolehlivě vyhladila, ale obavy nejsou na místě. Od tohoto objektu nám žádné nebezpečí nehrozí.

V úterý 31. ledna se Eros na své dráze přiblíží na vzdálenost pouhých 26,7 milionů kilometrů (0,178 AU), což je nejblíže od roku 1975. Podobně blízko bude znovu až v roce 2056.

Současné přiblížení je lákovou příležitostí pro astronomy amatéry. Planetka bude postupně putovat souhvězdími Lva, Sextantu a Hydry, které jsou večer vidět nad východním obzorem (vychází po 21. hodině). Maximální jasnost planetky bude kolem 8,5 mag. Amatérští astronomové však budou mít příležitost planetku spatřit až do poloviny února, kdy se její jasnost bude stále pohybovat kolem 8,6 mag. Pozici planetky Eros na obloze zjistíte v těchto odkazech:

Efemeridy planetky naleznete zde.

 

 

 

 

Reklama