Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA
Kosmický dalekohled Kepler. Credit: NASA

Pokud sledujete alespoň po očku misi kosmického dalekohledu Kepler, možná se vám může zdát, že lovec cizích světů dosud nenašel žádné obyvatelné planety. Není to ale pravda. Veřejně dostupné jsou sice zatím jen údaje o kandidátech, které Kepler objevil za první čtyři měsíce, už v nich se však ukrývá možná až 16 planet o poloměru menším než 2 Země, které obíhají uvnitř nebo poblíž obyvatelné oblasti.

 

Šestice kandidátů byla uveřejněna už v únoru letošního roku, dalších 10 pak spatřilo světlo světa v jedné z novějších studí. Ta sice nepracuje s žádnými neveřejnými či novými daty z Keplera ale upřesňuje některé parametry mateřských hvězd. Obyvatelná oblast je totiž vypočítána na základě zářivosti hvězdy nebo přesněji jejím poloměru a povrchové teplotě. Čím přesněji tyto údaje známe, tím lépe můžeme stanovit hranice obyvatelné oblasti.

 

Informace o obyvatelných kandidátech z února 2011 najdete v článku „Obyvatelní kandidáti od Keplera a astrobiologická sekera

 

Informace o nově kandidátech, kteří podle nových pozorování spadají také do obyvatelné oblasti, najdete v nejnovějším čísle časopisu Gliese a to v rubrice „Téma“ (strana 7). Gliese si můžete stáhnout zdarma zde (pdf). Nová studie také obsahuje aktualizaci údajů o dvou únorových kandidátech.

 

Nutno podotknout, že se stále jedná pouze o neověřené objevy. U větších kandidátů se pravděpodobnost existence pohybuje kolem 90 až 95%. V případě menších planet bude samozřejmě nižší. Musíme si zvyknout na fakt, že řada zejména menších kandidátů nebude ověřena (pozemské spektrografy na to nestačí), ale projde pouze procesem ověřování, kdy se vyloučí všemi dostupnými prostředky možnost falešného poplachu.

 

Poznámka: aby byl kandidát zajímavý z hlediska obyvatelnosti, měla by se jeho rovnovážná teplota pohybovat pod 273 K (0°C). Tato teplota totiž nebere v potaz vliv atmosféry, která reálnou teplotu na povrchu vždy o několik desítek stupňů zvýší.

 

Tip: Zaregistrujte se a odebírejte upozornění na vydání nového čísla časopisu Gliese emailem.

 

 

 

 

Reklama