Allen Telescope Array. Autor: Institut SETI

Světem internetu se šíří další hoax se zdánlivě astronomickou tématikou. Institut SETI má údajně tvrdit, že v listopadu letošního roku mají na Zemi přistát mimozemšťané, důkaz údajně Institut zjistil díky projektu HAARP. To je známý projekt, který hojně využívají pomatení příznivci konspiračních teorií. HAARP má stát za globálním oteplováním, přírodními katastrofami a pokud jste v poslední době měli průjem, dopravní nehodu nebo vás podvedla manželka, zcela nepochybně za to může rovněž HAARP.

 

Hoax o Institutu SETI se ovšem tentokrát nešíří graficky podprůměrnou prezentací jako třeba slavná zpráva o Marsu, který bude na obloze stejně velký jako Měsíc, ale prostřednictvím převážně méně seriozních zpravodajských serverů a blogů. Na Slovensku zveřejnil zprávu dokonce atlas.sk, což už je poněkud více na pováženou.

 

Kde přesně je počátek „SETI hoaxu“ nevím, stejně tak mi není zřejmý čas jeho zrození. Poprvé jsem na něj narazil letos v lednu, kdy mi připadalo zbytečné o něm psát, protože na podobnou ptákovinu nemůže nikdo naletět…jenže evidentně naletěl.
 

Celá zpráva je samozřejmě lež. Jeden z předních zaměstnanců Institutu SETI Seth Shostak už někdy na začátku letošního roku psal, že ho přestává bavit odepisovat na desítky emailů a vyvracet, že Institut SETI někdy něco podobného do světa vypustil.

 

Celou zprávu má šířit údajný zaměstnanec Institutu SETI, jehož jméno vám nebudeme uvádět, neboť je pokaždé jiné. Co je ovšem důležité, tento člověk (pokud vůbec existuje) pro Institut SETI nikdy nepracoval a nepracuje.
 
Institut SETI patří k nejprestižnějším vědeckým organizacím na světě, sídlí v Silicon Valley a zabývá se seriozním výzkumem života ve vesmíru. Mimo jiné také spolupracuje na projektu kosmického dalekohledu Kepler nebo na projektu ATA, o kterém jsme už mnohokrát psali – viz seznam článků.

 

Jsme zvědaví, jak bude hoax žít po konci listopadu, zda jeho tvůrci změní datum údajné invaze nebo (a v to věříme) celý humbuk utichne. Nejhorší na celé věci je bezpochyby fakt, že hoax citelně poškozuje dobré jméno jedné z nejšpičkovějších vědeckých institucí na světě.

 

Odkaz: Web Institutu SETI a seznam jeho zaměstanců.

 

 

 

 

Reklama