Spektrograf HARPS. Credit: ESO
Spektrograf HARPS. Credit: ESO

Evropská jižní observatoř svolala na pondělní odpoledne tiskovou telekonferenci, na které se chystá oznámit nový a důležitý exoplanetární objev. Zatím není jasné, o co přesně se bude jednat, avšak složení konference a dění v poslední době dávají tušit, kudy se naše odhady mají ubírat. V pondělí v  16:00 se akreditování novináři mohou zúčastnit konference třech astronomů: dr. Francesco Pepe (Ženevská observatoř) je jedním z předních odborníků na exoplanety, dr. Lisa Kaltenegger z Institutu Maxe Plancka je jednou z hlavních autorek nedávné studie, o které ještě bude řeč a třetím hostem konference bude dr. Markus Kissler-Patig nebo dr. Joe Liske, kteří by měli zastupovat budoucí projekt ESO, kterým je obří dalekohled E-ELT.

 

Tisková konference nepřichází jako blesk z čistého nebe. Nedávno jsme  ve dvou článcích psali o dílčích výsledcích dlouhodobější kampaně, která se zaměřila na hledání exoplanet u 10 blízkých hvězd pomoci spektrografu HARPS. Právě výsledky z tohoto přístroje, který je instalován na 3,6 m dalekohledu ESO v Chile, mají být na konferenci představeny Pepe a Kaltenegger byli hlavními autory dvou článků o prvotních objevech dlouholeté kampaně. O výsledcích jsme psali zde:

 

 

Co tedy může na telekonferenci zaznít? V úvahu připadají dle našeho názoru tři možnosti:

  1. S poměrně velkým zpožděním bude představen objev exoplanety HD 85512 b, o které jsme psali v polovině srpna. Na první pohled to může znít nepravděpodobně, že by ESO objev planety na kraji obyvatelné oblasti prezentovala až po třech týdnech, na druhou stranu je dobré podotknout, že náš článek byl jedním z prvních a na dlouhou dobu jediným populárním textem o tomto objevu na světě. Čerpali jsme totiž z předtiskové verze odborného článku. Pokud se nemýlíme, ESO do dneška k tomuto důležitému objevu nevydala ani tiskovou zprávu.
  2. Bude představen objev jiné zajímavé exoplanety či přímo planety v obyvatelné oblasti.
  3. Astronomové představí objev exoplanety u nejvíce prominentní hvězdy na seznamu zmíněné prohlídky spektrografu HARPS. Touto hvězdou je  HD 128621, která je ale veřejnosti známá spíše jako Alfa Centauri B – jedná se o člena nejbližšího hvězdného systému.

 

Zdroj: ESO

 

 

Reklama