Slavný radioteleskop Arecibo (Portoriko). Jeho průměr je 305 m. Proslavil se mimo jiné jako objevitel první exoplanety u pulsaru a v současné době je zdrojem dat pro projekt SETI.
Slavný radioteleskop Arecibo (Portoriko). Jeho průměr je 305 m. Proslavil se mimo jiné jako objevitel první exoplanety u pulsaru a v současné době je zdrojem dat pro projekt SETI.

Už delší dobu jsme zvažovali založení vlastního týmu v rámci distribuovaných výpočtů. Posledním impulsem bylo oznámení Institutu SETI a Kalifornské univerzity v Berkeley, že v rámci projektu SETI@home budou prověřovány kandidáti z kosmického dalekohledu Kepler (viz článek), což je samozřejmě téma nám více než blízké. Pokud na vašem počítači běží některý z distribuovaných výpočtů, můžete se stát členem týmu exoplanety.cz. Naší prioritou je samozřejmě projekt SETI@home, ale počítat můžete i v kterémkoliv jiném projektu, dobrovolnosti se meze nekladou.

 

 

 

 

Jak přejít do našeho týmu nebo se stát novým členem?

1. Přihlaste se ke svému účtu na http://setiathome.berkeley.edu/login_form.php?next_url=%2Fhome.php

2. V sekci Komunita (vpravo viz obrázek) klikněte na Najít tým (viz obrázek).

 

 

3. Do políčka Klíčová slova Hledat týmy s těmito slovy v názvu nebo popisu napište exoplanety.cz, další údaje (Země, Typ týmu apod.) není nutné nastavovat.

 

4. Na další stránce vidíte název týmu exoplanety.cz, klikněte na něj, tím se dostanete na naší stránku v rámci distribuovaných výpočtů.

 

5. Na následující stránce stačí už jen kliknout na Připojit se k tomuto týmu (viz obrázek).

 

 

Nemáte-li instalován program BOINC Manager a chcete-li se pustit do hledání signálu případných mimozemských civilizací, pak jsou následující řádky určeny právě vám!

 

Pro případné zájemce o SETI@home nebo některý z dalších projektů v rámci distribuovaných výpočtů přinášíme alespoň stručný návod.

 

První, co musíte udělat, je zaregistrovat se na stránkách university v Berkeley. Vše je pochopitelně zdarma a trvá několik sekund. Registrační formulář naleznete na adrese: http://setiathome.berkeley.edu/create_account_form.php?next_url=

 

Poté si stáhněte program BOINC Manager, který slouží jako platforma pro veškeré distribuované projekty (tedy i SETI@home). Nejnovější verze je dostupná na:

http://boinc.berkeley.edu/download.php

 

Instalace programu je velmi jednoduchá, program je dostupný v češtině. Pokud by byl program po instalaci v angličtině, můžete si nastavit jiný jazyk pomoci Advanced  -> Options a v nabídce language. Program je poté nutné vypnout a znovu spustit.

 

Mezi tím by vám měl na emailovou adresu dorazit potvrzovací email, ve kterém je odkaz. Na něj klikneme a potvrdíme tak správnost naších údajů, které jsme zadali při registraci.

 

Následně se můžeme přihlásit ke svému účtu na:

http://setiathome.berkeley.edu/login_form.php?next_url=%2Fhome.php

 

Odkazy na přihlášení, návod v češtině i další informace lze najít také přímo na http://setiathome.berkeley.edu/index.php

 

Pokud jsme se přihlásili k účtu, můžeme si v nabídce „Komunita“ připojit k některému z týmu. Náš tým se nazývá exoplanety.cz. Jak to přesně udělat jsme už popsali na začátku článku.

 

V dalším kroku spustíme program BOINC Manager. Otevřeme nabídku Nástroje -> Připojit k projektu nebo správci účtu. Dáme volbu připojit k projektu. V dalším okně zvolíme požadovaný projekt (například zmínění SETI@home). Následně musíme zadat údaje k našemu účtu. Zvolíme možnost Ano, mám již účet a zadáme přihlašovací údaje. Pokud vše proběhlo dobře, program se připojí ke zvolenému projektu.

 

V programu BOINC Manager následně vidíme seznam projektů, ke kterým jsme se přihlásili (počítat můžete libovolné množství projektů). Pokud na některý z nich kliknete myší, objeví se v levé části aktivní možnosti Příkazy a webové stránky. Po instalaci doporučujeme kliknout na aktualizovat.  V nabídce níže můžete výpočet zastavit, opustit zvolený projekt apod.

 

Můžeme také kliknout na horní liště na Úkoly. Poté opět označíme zvolený projekt, čímž aktivujeme nabídku vlevo. V nabídce pak máme i možnost Zobrazit grafiku. V případě SETI@home se nám spustí velmi zajímavá grafika, ve které se můžeme dozvědět, kolik procent aktuálního úkolu máme spočítáno apod.

 

 

Zajímavé informace najdeme v části Data info, kde jsou údaje o radioteleskopu, ze kterého jsou data (v tomto případě využívá SETI@home radioteleskop Arecibu), datum kdy byla data získána a souřadnice pozorovaného místa (rektascenze, deklinace).

 

Program funguje na jednoduchém principu. Nejprve si stáhne přes internet balík data, které následně analyzuje. Jakmile je program hotov, odešle informaci o analýze zpět a stáhne si další balík dat. Vám v tu chvíli přibudou kredity, za které si sice nic nekoupíte, můžete se ale srovnávat s ostatními počtáři apod.

 

Vše samozřejmě probíhá automaticky, program využívá pouze zbytkový výkon vaše PC a nikterak nebrzdí běžnou činnost. Jedno upozornění bychom tu však měli. BOINC Manager je po instalaci tak trochu „vlezlý“ a automaticky se nastaví jako spořič obrazovky. Pokud nechcete, aby vám po chvilkové nečinnosti na monitoru běžely distribuované výpočty, je vhodné si spořič deaktivovat (klasicky – ve Windows XP stačí kliknout pravým tlačítkem myši na plochu a dát vlastnosti -> spořič obrazovky).

 

 

 

 

 

 

 

 

Reklama