Vyhledávací mapka pro hvězdu Alfa Ari.
Vyhledávací mapka pro hvězdu Alfa Ari.

V časopise Astronomy & Astrophysics by měl v nejbližší době vyjít článek A likely exoplanet orbiting the oscillating K-giant alpha Arietis, ve kterém mezinárodní tým astronomů oznámí možný objev exoplanety u hvězdy Alfa Ari. Nejjasnější hvězdu ze souhvězdí Berana můžete vidět na obloze pouhým okem (viz mapa). Pokud by se existence exoplanety potvrdila, stala by se Alfa Ari druhou nejjasnější hvězdou na severní obloze, u které byla nalezena planeta.

 

Zatím nejjasnější hvězdou, u které byla nalezena exoplaneta, je Pollux v souhvězdí Blíženců. V roce 2006 byla u této hvězdy nalezena planeta o hmotnosti 2,9 Jupiterů, která okolo svého slunce obíhá ve vzdálenosti 1,7 AU s dobou oběhu 589 dní.

 

Pollux se nachází ve vzdálenosti 34 světelných let a jedná se o obra spektrální třídy K0IIIb o hmotnosti 1,9 Slunce a velikosti téměř 9 Sluncí. Na obloze Pollux nepřehlédnete, dosahuje totiž jasnosti okolo 1 mag.

 

Do sbírky „okem viditelných“ planetárních matek dost možná brzy přibude i Alfa Ari. Hvězda ze souhvězdí Berana je rovněž obrem spektrální třídy K. V tomto případě se však jedná o podtřídu K2IIICa-1 – ve spektru hvězdy byly nalezeny stopy vápníku. Rudý obr má hmotnost dvou Sluncí a poloměr 15x větší ve srovnání s naší mateřskou hvězdou.

 

Odborný článek zatím není veřejný, takže podrobnosti k možné exoplanetě u nejjasnější hvězdy souhvězdí Berana nejsou k dispozici.

 

Alfa Ari má jasnost asi 2 mag a někdy se také označuje názvem Hamel.

 

 

 

 

Reklama