Mimozemské fosilie v meteoritu Orgueil?
Mimozemské fosilie v meteoritu Orgueil?

V našem oboru (exoplanety) máme občas jednu malou výhodu. Mnohé dezinformace, které kolují internetem či sdělovacími prostředky, můžeme uvést na pravou míru snadno a rychle. V případě astrobiologie, vědy zabývající se životem ve vesmíru, to však bývá zřídka kdy tak jednoduché. Poslední hodiny slunného březnového víkendu jsou ve znamení celosvětové hysterie, kterou vyvolal objev údajných mimozemských fosilií v meteoritech. Autorem studie je uznávaný astrobiolog Richard Hoover (Marshall Space Flight Center, NASA).

 

UPDATE: článek na vzdalenesvety.cz s podrobnou analýzou objevu od biologa aneb proč současnou zprávu nebrat příliš vážně.


UPDATE2: Astrobiologický institut NASA „objev“ Hoovera ostře odsoudil. Žádní opravdoví vědci tohle nemohou potvrdit, prohlásil institut na svém twitteru.


Vezměme to hezky od začátku. Čas od času se na konferencích i v odborném tisku objeví zaručené informace o objevu fosilií v některém z nalezených meteoritů. Odstrašujícím příkladem budiž meteorit ALH84001 z Marsu. Ve skutečnosti je však velmi těžké rozlišit fosilie od anorganických útvarů. Kromě toho musíme počítat s tím, že mohlo dojít ke kontaminaci meteoritu pozemskými organismy po jeho dopadu.

 

Richard Hoover se zabývá výzkumem meteoritů už mnoho let. Poslední dobou mu do oka padly zejména chondrity – kamenné meteority a konkrétně pak chondrity skupiny CI1. V literatuře se můžete setkat i s označením meteority typu Ivuna podle jednoho z představitelů. Na Zemi bylo dosud nalezeno celkem 9 meteoritů (resp. devět skupin meteoritů) této kategorie. Pět z nich se podařilo nalézt po dopadu na Zemi, zbývající byly vyhrabány v Antarktidě. Z dopadnuvších meteoritů typu CI1 se jedná o:

 

  • Název (rok dopadu, místo dopadu, celková hmotnost)
  • Alais (1806, Francie, 6 kg)
  • Orgueil (1864, Francie, 14 kg)
  • Tonk (1911, Indie, 7,7 kg)
  • Ivuna (1938, Tanzanie, 0,705 kg)
  • Revelstoke (1965, Kanada, 1 kg)

 

Současný humbuk se má týkat zejména meteoritu Orgueil , který dopadl 14. května roku 1864 poblíž francouzského města Peillerot. Krátce po dopadu se podařilo nalézt na 20 fragmentů o celkové hmotnosti 14 kg.

 

Objev, jenž je nyní prezentován, ovšem není nový. Hoover s příspěvkem ve stejném duchu vystoupil na konferenci v San Diegu už v srpnu loňského roku. Ani to ale nebyl počátek aktuální astrobiologické hysterie. Hoover totiž předkládá nálezy mimozemského života v meteoritech se železnou pravidelností a to minimálně od roku 2004. Není to tak dávno, co oznámil podezření na výskyt mimozemských fosilií v meteoritu Murchison, který nespadá do kategorie CI1, ale jedná se rovněž o kamenných meteorit typu chondrit. O tomto meteoritu jsme už na našem webu psali.

 

Vraťme se ale zpět k meteoritu Orgueil. Teorie o tom, že se uvnitř meteoritu nacházejí mimozemské fosílie, je poměrně stará. Už v roce 1962 vyšel v časopise Nature článek „Organic Particles Embedded in Minerals in Orgueil and Ivuna Carbonaceous Chondrites“, jehož autorem byl Bart Nagy. O několik měsíců později však byl objev rozcupován důkazy, že biologické stopy jsou pozemského původu a dostaly se do meteoritu až po jeho dopadu. O něco později se Orgueil vrátil na scénu znovu a to ve velkém stylu. Uvnitř jednoho z fragmentů totiž bylo nalezeno dokonce semeno. Velmi brzy ale byly na meteoritu objeveny stopy lepidla. Vysvětlením celého příběhu byl patrně kanadský žertík, nastražený už v roce 1864 některým z objevitelů meteoritu na francouzské vědce. Nutno zdůraznit, že současný objev se týká jiného z dvaceti fragmentů meteoritu Orgueil.

 

Richard Hoover v posledních letech vytahuje meteorit Orgueil jako důkaz mimozemského života a teorie panspermie celkem pravidelně. Teorie panspermie tvrdí, že život byl na Zemi dopraven z vesmíru právě prostřednictvím meteoritů nebo komet.

 

Současná zpráva je každopádně zveřejňována značně podivným způsobem. V poslední době jsme si bohužel už zvykli na fakt, že zejména v astrobiologii se objevy zveřejňují tak nějak ledabyle. Zatímco za starých časů se průlomové objevy podrobily nejdříve důkladné oponentuře, dnes se svolávají tiskové konference v okamžiku, kdy oponentura neexistuje nebo je neúplná. Stále více vědců nosí na tričku už legendární formuli, že převratné objevy si žádají převratné důkazy, žel zatím se tento citát rozchází s každodenní realitou.

 

Hoover zveřejnil své závěry v článku na Journal of Cosmology. Šéfredaktor periodika se už nechal slyšet, že spustil proces, jenž v historii vědy nemá obdoby. Osloveno bylo na 100 vědců, kteří se mají k práci vyjádřit a dalších 5000 (!) může poslat své drobnější připomínky.

 

Názory „z druhého břehu“ mají být zveřejňovány na internetu od 7. do 10. března. Musíme se však ptát, proč nebyly zveřejněny společně s odborným článkem?

 

První reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Studii Hoovera zatím nikdo z jeho kolegů nepodpořil. Všichni se spíše pozastavují nad tím, že článek nevyšel v některém z uznávaných odborných časopisů, ale jen v jakémsi webovém e-zinu a to údajně dosti pochybné povahy i pověsti. David Morrison z Astrobiologického institutu NASA se nechal slyšet, že článek měl vyjít spíše na Apríla, kam by tématicky zapadal. Podle dosavadních názorů astrobiologů se jedná o sólovou akci, o které nemá NASA žádné ponětí. Ve studii prý nejsou žádné důkazy, že by se skutečně jednalo o fosilie, natož pak mimozemského původu.

 

UPDATE: článek na vzdalenesvety.cz s podrobnou analýzou objevu od biologa aneb proč současnou zprávu nebrat příliš vážně.

 

Doporučené odkazy:

 

 

 

 

Reklama