[fergcorp_cdt]


 

NASA něco chystá. Od 9. do 13. ledna probíhá v Seattlu tradiční kongres Americké astronomické společnosti. Hned v pondělí by měly být oznámeny výsledky kosmického dalekohledu Kepler. Co na nás lidé okolo lovce exoplanet chystají?

 

Tým Keplera podrobnosti o pondělním oznámení úzkostlivě tají, ale podle všeho by mělo jít o skutečně významnou správu. Současně s utajováním nás tým Keplera trochu „provokuje“. Na jeho Facebookové stránce běží animovaný odpočet (viz profilová fotka) a každý den zveřejní tým „klíčové slovo“. Na základě těchto slov bychom měli být schopni rozluštit, co je předmětem pondělního oznámení. Samozřejmě, že šifra v sobě ukrývá (alespoň dle dosud zveřejněných slov) informaci, která asi nikoho nepřekvapí – „Keplerovci“ oznámí objev nových exoplanet.

 

Pokud nás čtete pravidelně a pozorně, pak dokonce víte, o jaké exoplanety se jedná. Stále zůstáváme v datech z tzv. první ostré fáze vědeckého pozorování Q1, která probíhala od května do června 2009 po dobu asi 33 dní. NASA tehdy oznámila, že Kepler objevil za tuto krátkou dobu 704 kandidátů na exoplanety. Prvních (méně nadějných) 304 případů bylo ihned předhozeno veřejnosti. Nedávno se z těchto dat podařilo vydolovat první exoplanetu z Keplera, kterou nepotvrdil „Keplerovský“ – viz náš článek. Hned na začátku února budou uvolněná další data, takže lze očekávat, že tým okolo Keplera oznámí už nyní exoplanety, jejichž existenci se mu podařilo dosud prokázat. Otázka tak spíše zůstává, o kolik a o jaké exoplanety půjde. Čistě teoreticky bychom se mohli dočkat i exoplanet zemského typu, jež obíhají například okolo červených trpaslíků.

 

Vše podstatné se samozřejmě dozvíte na našem webu a to krátce poté, co v Seattlu proběhne tisková konference (od 19:00 našeho času). Připravujeme rovněž rozhovor s členem týmu kosmického dalekohledu Kepler.

 

 

 

 

Reklama