První oficiálně potvrzený hnědý trpaslík Gliese 229 B obíhá okolo červeného trpaslíka. Na snímku z Hubblova dalekoheldu tak chybí už jenom sněhurka.
První oficiálně potvrzený hnědý trpaslík Gliese 229 B obíhá okolo červeného trpaslíka. Na snímku z Hubblova dalekoheldu tak chybí už jenom sněhurka.

Statistiky v katalogu exoplanet se nám před okamžikem opět jemně otřásly a počet známých planet u sluncí cizích se vyšplhal na číslo 518. Oproti stavu na Nový rok je to narůst o dva nové kousky. Znamená, to že máme na stole první dvě exoplanety letošního roku i nového desetiletí?

 


Prvním objektem je tau Gem b o hmotnosti 18,1 Mj a oběžné době 305 dní. Těleso bylo objeveno v roce 2004, ale teprve vloni bylo na konferenci v Německu potvrzeno autor předního katalogu exoplanet.eu Jean Schneider se jej nyní rozhodl zařadit na seznam exoplanet.

 

Podobným případem je i nu Oph b. Těleso má hmotnost 21,9 Mj a oběžnou dobu 536 dní. Historie i rok objevu jsou shodné s předcházejícím případem.

 

Hmotnost obou těles vás možná trochu nadzvedla ze židle. Obecně se totiž předpokládá, že při hmotnosti nad 13 Jupiterů je už svatá říše hnědých trpaslíků, takže oba „nové“ kousky nemají na seznamu exoplanet co dělat.

 

V posledních asi 2-3 letech (do jisté míry i předtím) se však naše poněkud naivní představy o neotřesitelné hranici mezi exoplanetami a hnědými trpaslíky začaly bortit. Podle nových studií bychom měli hnědé trpaslíky posuzovat spíše podle počátečních podmínek jejich vzniku, vývoje apod. Tradiční klišé, že hnědí trpaslíci spalují ve svém nitru deuterium v konfrontaci s hmotnosti 13 Jupiterů, neobstojí. Zdá se, že deuteriová kamna může zažehnout i méně hmotný objekt. Naproti tomu některé studie (viz odkaz) se zabývají tím, že neexistuje očekávána hranice mezi hnědými trpaslíky a exoplanetami. Možná bychom očekávali, že okolo hmotnosti 13 Jupiterů skončí říše exoplanet a hnědí trpaslíci začnou o nějaký ten stupínek výše. To se ovšem neděje, podobná hranice, kde se mnoho objektů nevyskytuje, sice existuje, ale v mnohem vyšším patře – okolo 25 až 45 Jupiterů.

 

 

 

Reklama