Exoplaneta v představách malíře. Credit: JPL, NASA
Exoplaneta v představách malíře. Credit: JPL, NASA

Astronomové v roce 2010 objevili 105 nových planet u cizích hvězd, což je pětina z celkového počtu. Připomeňme, že první exoplaneta u hvězdy hlavní posloupnosti byla objevena v roce 1995. Poslední kousek do katalogu přidal na sklonku roku kosmický dalekohled Kepler. KOI-428 b je devátou exoplanetou kosmického lovce, ale první exoplanetou od Keplera, jejíž existence byla potvrzená nezávislým týmem.

 


Číslo 105 exoplanet je nutné brát s rezervou. Do katalogu se občas zatoulá hnědý trpaslík či později dementovaný falešný poplach. Naopak na druhém břehu levituje mnoho exoplanet ve stádiu kandidátů.

 

Přes 100 objevených exoplanet za pouhý rok potvrzuje exponenciální růst počtu objevů. V roce 2009 odhalili astronomové 83 planet mimo Sluneční soustavu.

 

Posledním přírůstkem je exoplaneta s prozatímním označením KOI-428 b. Exoplaneta byla objevena v počáteční fázi pozorování dalekohledu Kepler Q1, která probíhala od 13. května do 15. června 2009. O potvrzení existence planety se postaral spektrograf SOPHIE, který je součástí výzbroje 1,93 m dalekohledu Haute Provence ve Francii. Od 15. července do 13. září bylo získáno 11 měření radiálních rychlostí hvězdy.

 

KOI-428 b má hmotnost 2,2 Mj a poloměr 1,17 Rj. Okolo své mateřské hvězdy obíhá s periodou 6,8 dní po mírně protáhlé eliptické dráze. Jedná se tedy o poměrně typického horkého Jupitera. Zajímavější je v tomto případě mateřská hvězda spektrální třídy F5IV. Se svým průměrem 2,13 Slunce se jedná o největší hvězdu, u které byla dosud objevena tranzitující exoplaneta. Dosavadní rekord držela hvězda CoRoT-17 b s poloměrem asi 2 Slunce. V pořadí hmotností je mezi hvězdami s tranzitující exoplanetou KOI-428 na třetím místě.

 

V pondělí 10. ledna budou v Seattlu prezentovány další výsledky z Keplera na tradičním kongresu Americké astronomické společnosti.

 

Zdroj: SOPHIE velocimetry of Kepler transit candidates II. KOI-428b: a hot Jupiter transiting a subgiant F-star

 

 



 

 

Reklama