Mediálním prostorem se šíří spekulace, že se NASA chystá oznámit objev života na jednom z měsíců planety Saturn. Jedná se ovšem o nesmysl, vyvolaný patrně nepochopením běžných mediálních postupů NASA.

 


Ve čtvrtek 2. prosince ve 14. hodin odpoledne východoamerického času proběhne tisková konference, která by se měla týkat významného objevu v oblasti astrobiologie. Přímý přenos z konference by měla vysílat NASA TV (od 20. hodin našeho času) a můžete ji sledovat i na našem webu – odkaz.

 

Na konferenci budou přítomny špičky astrobiologického programu NASA. Jistě půjde o důležitý objev, avšak na internetu jeho důležitost nafoukli do skutečně „astronomických rozměrů“.

 

V dobách internetu a sociálních sítí je poměrně jednoduché a časově nenáročné rozšířit po celém světě téměř kdejakou blbost. Není úplné jasné, kdy a kde vznikla ta současná. Patrným původcem může být tento blog.

 

Světem se lavinovitě šíří spekulace, že NASA hodlá ve čtvrtek oznámit, že se ji podařilo na jednom ze Saturnových měsíců objevit život. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o astrobiologii, se musí nad takovýmito spekulacemi spíše pousmát. Pro senzacechtivé jedince je to ovšem vhodné téma k šíření spekulací a sebe zviditelnění. V případě mnohých může jít také o nepochopení běžných postupů PR oddělení NASA. Tiskové konference za účasti „špiček úřadu“ se totiž konají relativně často a mnohdy i k relativně banálním tématům. Holt … v době, kdy se otáčí každý cent je propagace výsledků důležitá.

 

Tentokrát se musíme zastat (a dokonce poděkovat) mnohých zahraničních novinářů. Ti totiž tyto spekulace sami dementovali. Mnozí novináři už viděli připravovaný článek pro časopis Science, avšak o jeho tématu musí do vypršení termínu mlčet.

 

Co tedy NASA ve čtvrtek oznámí? Pokud chladíte šampus na oslavu existence mimozemského života, nemusíte si rozhodně hledat vývrtku. Přesné téma konference i připravovaného článku lze jen odhadovat, v serioznějších kruzích se spekuluje o výzkumu arzenu či možnostech hledání projevů života ve vesmíru. Jak je to doopravdy, se dozvíme už za pár hodin…

 

 



 

Reklama