Don Backer. Credit: Bob Rood
Don Backer. Credit: Bob Rood

V neděli 25. července zemřel ve věku 66. let astronom Don Backer. Do historie astronomie se zapsal objevem prvního milisekundového pulsaru.

 


Jak se zpívá v jedné písni, naše astronomické znalosti stojí na ramenech velikánů. Výzkum exoplanet a hledání života vesmíru není výjimkou. Jedním z velikánů, na jehož ramenou stojí dnešní exoplanetárních výzkum, byl nepochybně Don Backer.

 

Don Backer se narodil v roce 1943 v Plainfield (New Jersey). Doktorát získal na Cornell University a od roku 1975 působil na Kalifornské univerzitě v Berkeley.

 

Do historie astronomie se Backer zapsal v roce 1982, kdy se svými kolegy objevil první milisekundový pulsar PSR B1937+21 v souhvězdí Lištičky. Milisekundový pulsar je rychle rotující neutronová hvězda s rotační periodou v rozsahu 1 až 10 milisekund. Většina milisekundových pulsarů obíhá v páru s „normální hvězdou“. Hmota z hvězdy přetéká na pulsar, čímž urychluje jeho rotaci.

 

V roce 1992 oznámil polský astronom Aleksander Wolszczan, že objevil u jednoho z milisekundového pulsaru dvě exoplanety. Ty patrně vznikly po výbuchu supernovy právě z přetékajícího materiálu. Viz článek.

 

Don Bracker byl ředitelem Radioastronomických laboratoří Kalifornské univerzity a také nového projektu Allen Telescope Array (ATA). Rozsáhlá síť radioteleskopů bude sloužit nejen k radioastronomickým výzkumům ale také k hledání signálu mimozemských civilizací. Více o ATA se dočtete v jednom ze starších článků.

 

Don Bracke měl jako radioastronom k Institutu SETI velmi blízko, takže nikoho nepřekvapí, že mu kolegyně Jill Tarter (ředitelka Centra SETI) věnovala vzpomínku – odkaz.

 

Zdroj: blogs.nature.com

 

 

 

Reklama