Kosmická loď Progress. Credit: NASA
Kosmická loď Progress. Credit: NASA

Ruská kosmická loď Progress nezvládla přistání u Mezinárodní kosmické stanice. Řídicí středisko v Rusku situaci řeší a snaží se bezpilotní nákladní loď dostat pod kontrolu.

 

Dnes v 18:58 našeho času mělo dojít k připojení ruské kosmické lodě Progress M-06M k Mezinárodní kosmické stanici. Nákladní loď se vydala k vesmírnému přístavu ve středu 30. června z kosmodromu Bajkonur. Progress veze na ISS zásoby paliva, kyslíku, vzduchu, vody a další materiál. V 18:35 našeho času ale došlo k přerušení spojení mezi Progressem a modulem Zvezda na Mezinárodní kosmické stanici.

 

Ruské řídicí středisko zatím neví, z jakého důvodu došlo k výpadku spojení a přerušení přibližovacího manévru. Progress se nyní nachází asi 3 kilometry od stanice a Rusové se snaží získat nad lodí kontrolu. Pokud se jim to povede, dojde k opětovnému pokusu o připojení ke stanici. Stane se tak ale zřejmě nejdříve v neděli.

 

Progress dováží zásoby na orbitální stanice od konce 70. let. Kromě ISS létal k posledním stanicím Saljut, legendárnímu Miru a nyní k Mezinárodní vesmírné stanici.

 

Ačkoliv je Progress považován za velmi spolehlivou kosmickou loď, neobešla se jeho historie bez škraloupů. Nejvážnější nehoda se odehrála v červnu 1997, kdy se Progress srazil se stanicí Mir a vážně poškodil modul Spektr.

 

Problémům se nevyhnul ani dosud poslední Progress, který zakotvil u stanice 1. května letošního roku. Počítače lodi špatně vyhodnotily situaci a přerušily přibližovací manévr. Řídicí středisko ale v mžiku situaci zdárně vyřešilo.

 

Aktuální informace vám během víkendu přineseme na našem Facebooku. Situaci můžete s trochou nadsázky sledovat i na vlastní oči. V těchto dnech jsou dobré podmínky k pozorování přeletů ISS – čas pro své město najdete v odkaze.

 

Zdroj: spaceflightnow.com

 

 

 

 

Reklama