Kresba Jupitera, 25. 9. 2009, 19:06-19:21, Hvězdárna Prostějov, dalekohled Newton 310/3110, zv. 311x. Autor: V. Kocour
Kresba Jupitera, 25. 9. 2009, 19:06-19:21, Hvězdárna Prostějov, dalekohled Newton 310/3110, zv. 311x. Autor: V. Kocour

Už při pohledu nevyzbrojeným okem můžete na obloze spatřit pět planet Sluneční soustavy (Merkur, Venuši, Mars, Jupiter a Saturn). Menší dalekohled vám poodhalí fascinující svět prstenců planety Saturn, polárních čepiček Marsu, fází Venuše i čtyř největších měsíců Jupiteru. Někteří astronomové amatéři se pozorováním planet přímo zabývají a kromě fotografií pořizují i jejich kresby.

 

Jaký dalekohled je k pozorování planet vhodný? Má v dnešní době pozorování planet ještě vědecký význam? Jaké planety lze nyní pozorovat na obloze? Na tyto i jiné otázky související s pozorováním planet a optikou se můžete ptát Bc. Vladimíra Kocoura z České skupiny pozorovatelů planet.

 

Otázky můžete posílat pomoci formuláře do středy 2. června do 20:00. Vaše dotazy následně doplníme o další zajímavé otázky a zašleme Bc. Vladimíru Kocourovi. Odpovědi budou na exoplanety.cz zveřejněny záhy.

 

Zadávání otázek bylo ukončeno. Odpovědi budou zveřejněny co nejdříve.

 

 

Vladimír Kocour

 

Student University Palackého v Olomouci. Zabývá se astronomií od roku 1990. Nedávno, 28. dubna oslavil 20. výročí svého prvního pozorování svým prvním vlastnoručně vyrobeným dalekohledem. Jeho koníčkem je pozorování planet a stavba astronomických dalekohledů. Vedle toho se také zajímá o dějiny fyziky, především optiky a astronomie. Je autorem několika desítek populárně-vědeckých článků z těchto oblastí. V roce 2001 založil Českou skupinu pozorovatelů planet (zpočátku se jmenovala Východočeská, později se dočasně spojila s Astronomickým klubem Pardubice), která navazuje na tradici bývalé Planetární sekce České astronomické společnosti. V letech 2001-2009 byl členem Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Od roku 2005 spolupracuje se soukromou hvězdárnou Skymaster u Hradce Králové.

 

 

 

 

Reklama