Vyhledávací mapka pro hvězdu ups And v souhvězdí Andromedy. Zdroj: www.solstation.com/stars2/ups-and.htm
Vyhledávací mapka pro hvězdu ups And v souhvězdí Andromedy. Zdroj: www.solstation.com/stars2/ups-and.htm

Planetární systém u hvězdy Upsilon Andromedae patří k těm nejslavnějším. První exoplaneta byla u hvězdy objevena už v roce 1996. Další dva přírůstky přibyly v roce 1999. Exoplanety u hvězdy ups And jsou vděčným cílem teoretiků i kosmických a pozemních dalekohledu. Astronomy fascinují především dvě vnější planety.

 

Ups And je ve skutečnosti dvojhvězdou, nacházející se necelých 44 světelných let daleko. Hlavní složkou je hvězda ups And A, která je spektrální třídy F (nažloutlý trpaslík), má hmotnost 1,3 Slunce a poloměr 1,6 Slunce. Díky své jasnosti asi 4 mag je poměrně dobře viditelná i pouhým okem. V roce 2002 byl objeven její průvodce, kterým je červený trpaslík ups And B, nacházející se ve vzdálenosti 750 AU.

 

Okolo hvězdy ups And A obíhají tři obří exoplanety. Pro astronomy jsou nejzajímavější zejména dva vnější planetární světy. Podle teorie vznikají planety akrecí prachoplynného disku. Díky tomu by měly obíhat okolo své mateřské hvězdy téměř ve stejné rovině. Ve Sluneční soustavě je toto pravidlo dodrženo. V případě exoplanet ups And c a ups And d je situace opačná. Už v roce 2001 se podařilo odhadnout úhel mezi rovinami oběžných drah na 35°. Nová studie amerických astronomů upřesňuje hodnotu na 30,4°.

 

Planetární systém u hvězdy ups And

Název exoplanety
Hmotnost
Oběžná doba
Velká poloosa
ups And b
0,7 Mj
4,6 dní
0,059 AU
ups And c
14,6 Mj
237,7 dní
0,822 AU
ups And d
10,2 Mj
1302,6 dní (3,5 let)
2,55 AU
ups And e
1 Mj
3 848 dní (10,5 let)
5,25 AU

Vědci se domnívají, že k „rozhození“ oběžných drah muselo dojít krátce po jejich vzniku před 3 až 4 miliardami let. Studie pracuje se dvěma scénáři. Podle prvního došlo k vzájemné gravitační interakci mezi oběma planetami, alternativní model předpokládá interakci mezi hvězdou ups And A, jednou z planet a červeným trpaslíkem ups And B. Který ze scénářů je pravdivý, ukážou až další studie.

 

Planetární systém u hvězdy ups And. Zdroj: Planetary Society (www.planetary.org/exoplanets)
Planetární systém u hvězdy ups And. Zdroj: Planetary Society (www.planetary.org/exoplanets)

 

Napovědět by nám mohly i objevy dalších podobných planetárních systémů. Dosud objevené exoplanety nám naznačují, že naše Sluneční soustava rozhodně nebude typickým planetárním systémem. Na základě dosud objevených 455 exoplanet sice nelze vynášet obecné závěry, ukazuje se však, že co planetární systém, to svým způsobem unikát. Vesmír je zřejmě mnohem vynalézavější než všechny planetologické teorie dohromady.

 

Nová studie by měla vyjít 1. června v časopise Astrophysical Journal. Její výsledky budou rovněž představeny v pondělí 24. května na nadcházejícím kongresu Americké astronomické společnosti v Miami.

 

Zdroje:

 

 

 

Reklama