Lunochod 1. Autor: Goddard Spaceflight Center
Lunochod 1. Autor: Goddard Spaceflight Center

Píše se 18. červen 2009 a vstříc Měsíci startuje kosmická sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter). Jejím úkolem je provést nejpodrobnější výzkum našeho vesmírného souseda za poslední léta. Pointou celé mise mělo být získávání podkladů pro budoucí pilotovanou misi, což po Obamově rozpočtovém masakru není už příliš na pořadu dne. Ze sondy LRO se postupem času stal i první systematický vesmírný historik. Na detailních snímcích z výšky jen asi 31 km odhalili vědci důkazy o americké přítomnosti v rámci programu Apollo. V polovině března byly zveřejněny i snímky, dokumentující některé sovětské operace na povrchy Luny.

 

LRO chrlí směrem k Zemi až 130 TB dat ročně! Ty jsou postupně zveřejňovány ve formě značně hutných balíků. Na poslední várce snímků se podařilo odhalit stopy sovětské přítomnosti na Měsíci:

 

Dráha Lunochodu 2 po povrchu Měsíce na snímku ze sondy LRO. Původně se myslelo, že samotný Lunochod 2 je oním tmavým flíčkem označeným černou šipkou. Teprve následná svědectví prokázala, že Lunochod 2 je na opačném konci své dráhy – označenou bílou šipkou.  Autoři: NASA / GSFC / Sergei Gerasimenko / Sasha Basilevsky, via the Planetary Society Blog
Dráha Lunochodu 2 po povrchu Měsíce na snímku ze sondy LRO. Původně se myslelo, že samotný Lunochod 2 je oním tmavým flíčkem označeným černou šipkou. Teprve následná svědectví prokázala, že Lunochod 2 je na opačném konci své dráhy – označenou bílou šipkou. Autoři: NASA / GSFC / Sergei Gerasimenko / Sasha Basilevsky, via the Planetary Society Blog

 

Luna 24 na okraji 60 m velkého kráteru. Autor: NASA/GSFC/Arizona State University
Luna 24 na okraji 60 m velkého kráteru. Autor: NASA/GSFC/Arizona State University

 

Zajímavý příběh zveřejnil zahraniční astronomický web universetoday.com. Na počátku 70. let dopravily kosmické sondy na povrch Měsíce legendární Lunochody. Jednička v programu dosedla 17. listopadu 1970 a pracovala po dobu 10,5 měsíců. Lunochod 2 přistál 15. ledna 1973 a pracoval 4,5 měsíce, během kterých ujel 37 km a pořídil na 80 000 snímků.

 

Osmička jako památník Mezinárodního dne žen, vytvořený na Měsíci Lunochodem 1.
Osmička jako památník Mezinárodního dne žen, vytvořený na Měsíci Lunochodem 1.

Kromě vědeckého výzkumu uctily oba Lunochody na Měsíci i památku Mezinárodního dne žen, který připadá na 8. březen. Jako připomenutí svátku všech slečen, dam a paní vytvořily Lunochody v měsíčním regolitu „osmičku“.

 

O manévru Lunochodu 2 se vědělo a uvádělo se to i v mnoha encyklopediích. Vozítko provedlo vytvoření památníku po výzkumu 25 m velkého kráteru v lednu 1971.

 

Jen hrstka pamětníků, kteří před 40. lety pracovali na sovětském kosmickém programu, si však pamatuje, že stejný manévr absolvoval i Lunochod 1. Letité tajemství teď „práskla“ sonda LRO, která slabou osmičku v měsíčním regolitu zachytila. Dnes se už nedozvíme, zda vytvoření osmičky nařídil Kreml jako akt propagandy, nebo se jednalo o spontánní gesto člověka, který Lunochod 1 na Měsíci „řídil“. Zcela zaručeně nejvzdálenější připomenutí Mezinárodního dne žen bude na povrchu Měsíce ještě hodně dlouho.

 

Pozůstatky programu Apollo na snímcích ze sondy LRO:

 

Další odkazy:

 

 

 



 

 

 

 

Reklama