Ředitel NASA Charles Bolden (vlevo) a šéf vědeckého týmu dalekohledu Kepler. Autor: Dominic Hart, NASA
Ředitel NASA Charles Bolden (vlevo) a šéf vědeckého týmu dalekohledu Kepler. Autor: Dominic Hart, NASA

V neděli brzy ráno to bude přesně rok od chvíle, kdy se do vesmíru vydal kosmický dalekohled Kepler. Tým okolo lovce exoplanet zatím oznámil objev pěti exoplanet. Další přírůstky by měly přijít v průběhu letošního roku.

 

Píše se 7. březen 2009 a hodiny v Evropě ukazují 4:49. Zatímco většina z nás ještě spala, na vzdálené Floridě burácely motory nosné rakety Delta II. Kosmický dalekohled Kepler se po mnoha odkladech vydává na heliocentrickou oběžnou dráhu kolem Slunce.

 

Hlavním úkolem Keplera je detekce exoplanet zemského typu, jenž obíhají v obyvatelné zóně a na jejichž povrchu se teoreticky mohou nacházet podmínky k životu. Nové objevy by mohly být ohlášeny na 216. Kongresu Americké astronomické společnosti, který bude probíhat od 23. do 27. května v Miami nebo na červnovém kongresu v Pasadeně. Na ohlášení objevu exoplanet zemského typu si však musíme počkat až do roku 2012.

 

Mise kosmického dalekohledu je naplánována do listopadu 2012. Na jeho misi se podílí na 30 vědců z 20 institucí.

 

O misi kosmického dalekohledu Kepler vás informujeme průběžně v dané rubrice.

 

Tým okolo Keplera v Ames Research Center při NASA přebírá plaketu od Nichelle Nichols, která si v populárním seriálu Star Trek zahrála postavu Uhury. Na plaketě je napsáno:  Kepler - NASA's First Missions Capable of Finding Earth-size Planets…To Nichelle Nichols (Kepler  – první mise NASA schopna najít planety o velikosti Země…od Nichelle Nichols). Zleva doprava:  Peter Tenenbaum, Roger Hunter, Nichelle Nichols, Lew Braxton, Jon Jenkins, Dave Koch a Pat Carroll. Autor: Dominic Hart, NASA
Tým okolo Keplera v Ames Research Center při NASA přebírá plaketu od Nichelle Nichols, která si v populárním seriálu Star Trek zahrála postavu Uhury. Na plaketě je napsáno: Kepler - NASA's First Missions Capable of Finding Earth-size Planets…To Nichelle Nichols (Kepler – první mise NASA schopna najít planety o velikosti Země…od Nichelle Nichols). Zleva doprava: Peter Tenenbaum, Roger Hunter, Nichelle Nichols, Lew Braxton, Jon Jenkins, Dave Koch a Pat Carroll. Autor: Dominic Hart, NASA

 

http://www.youtube.com/watch#!videos=w0K7tu8P3tU&v=MdodLNvlo4M

Krátký dokument o dalekohledu Kepler. V plném rozlišení na facebooku.

 

 

Zdroj: kepler.nasa.gov

 

 

 

 

 

 

Reklama