V letošním roce byly ohlášeny objevy celkem 14 nových exoplanet. Pro představu uveďme, že za rok 2009 se podařilo najít celkem 84 kousků. Co je však zajímavé, téměř všechny nové objevy byly ohlášeny krátce po Novém roce. Od té doby se přísun nových planetárních světů poněkud zadrhl.

 


Za absencí objevů v posledních několika týdnech nehledejme špatné počasí v Evropě, ani hromadnou dovolenou celé „exoplanetární astronomické obce“. Hledání exoplanet je velmi náročná disciplina a to jak po stránce finanční, tak i časové a technické. Samozřejmě teď nemáme namysli amatérská pozorování s cílem odchytit světelnou křivkou planetárního průvodce ale opravdový špičkový výzkum. Pokud se dočtete, že exoplaneta byla objevena metodou měření radiálních rychlostí, znamená to, že v pozadí toho všeho je některý ze středně velkých či dokonce obřích dalekohledů, při jehož provozu létají za noc tisíce až stovky tisíc euro jen to luskne.

 

Hledání exoplanet tranzitní metodou zase znamená prohrabat se nepředstavitelným množstvím falešných poplachů a nalézt jehlu v kupce sena. O dalších metodách detekce snad ani nemá smysl hovořit.

 

Astronomové se proto logicky s každým objevem exoplanety mazlí. Nemluvě o tom, že od chvíle prvního pozorování k ohlášení objevu je dlouhá a trnitá cesta, vydlážděná stovkami hodin analýz, psaní článku, čekání na posudky apod.

 

Objevy exoplanet se často oznamují po „balicích“, jak jsme v lednu viděli v případě kosmického dalekohledu Kepler. Nalezení nové planety u cizí hvězdy se málokdy děje pouhou tiskovou zprávou, vystavenou kdesi v kyberprostoru. Obvyklými „sdělovacími kanály“ jsou odborné časopisy a konference. Napsat a hlavně vydat článek v odborném tisku nelze přes noc a konference se nekonají každý víkend.

 

Letošní jaro je na exoplanetární konference tradičně chudé, v dalších částech roku si to však bohatě vynahradíme. Na adrese http://exoplanet.eu/meetings.php naleznete seznam všech plánovaných kongresů a konferencí, které mají něco společného s výzkumem a hledáním exoplanet.

 

Počty konferencí se vztahem k exoplanetám v letošním roce (k 17. únoru 2010)
Počty konferencí se vztahem k exoplanetám v letošním roce (k 17. únoru 2010)

 

Počet konferenci se ještě může změnit, zvláště koncem roku mohou přibýt další akce. Za pozornost stojí především tři letošní kongresy.

 

Prvním je 216. Kongres Americké astronomické společnosti, jenž bude od 23. do 27. května hostit Miami. NASA by zde mohla ohlásit nové objevy kosmického dalekohledu Kepler. Zda se tak opravdu stane se (snad) dozvíme v průběhu dubna.

 

Konkurencí pro oznámení novinek okolo Keplera je 2010 Sagan Summer Workshop: Stars as Homes for Habitable Planets, který proběhne koncem června v Pasadeně.

 

Třetí netrpělivě očekávaná akce se uskuteční od 23. do 27. srpna na Observatoire de Haute Provence ve Francie. Spolupořadatelem je i Ženevská observatoř, tradiční Mekka exoplanetárního výzkumu. Na konferenci lze proto očekávat ohlášení některých nových objevů zejména na poli metody tranzitní fotometrie. Lidé okolo kosmického dalekohledu COROT by zde měli ohlásit nové objevy a podle našich informací by mohlo jít až o desítky nových exoplanet!

 

 

 

 

 

 

Reklama