V neděli 7. února v 10:39 se má do vesmíru vydat raketoplán Endeavour (STS-130). Podle aktuálních plánů se bude jednat o vůbec poslední noční start kosmického korábu. Nenechte si proto tuto podívanou ujít! Start můžete sledovat od 9:00 na internetu na kanálech NASA TV (odkaz) a český komentář na našem twitteru a nově také na facebooku!! Pokud ještě nejste naším fanouškem na facebooku, pak si nezapomeňte exoplanety.cz co nejrychleji přidat, pozvat můžete i své přátele.

 

Letošní rok má být pro americké raketoplány (létající od roku 1981) poslední. Dle dřívějšího rozhodnutí půjdou kosmické koráby do důchodu a nahradí je….ehm, to je velmi dobrá otázka. Jak jistě víte z médií, Obamův masakr rozpočtovou pilou odsunul pilotovaný program kamsi do ztracena. V harmonogramu startů raketoplánu už je jen posledních pět položek. Mise STS-130 raketoplánu Endeavour má být definitivně posledním nočním startem.

 

Endeavour si to ze startovacího komplexu zamíří k Mezinárodní kosmické stanici (ISS). V nákladovém prostoru raketoplánu bude modul Tranquillity, který se má postarat o životní prostředí na palubě vesmírného komplexu. Dalším nákladem bude malý ale velmi zajímavý modul Cupola. Ten umožní posádce stanice dobrý výhled na velkou část ISS, usnadní práci s robotickým ramenem, fotografování zemského povrchu apod.

 

Modul Tranquillity
Modul Tranquillity

 

Modul Cupola
Modul Cupola

 

Během mise jsou naplánovány tři výstupy do otevřeného kosmu, které můžete také sledovat na kanálech NASA TV. Na klíčové okamžiky mise vás vždy upozorníme prostřednictvím twitteru a facebooku, jedním kliknutím pak můžete začít prožívat fascinující okamžiky přímo s astronauty na oběžné dráze!

 

Start raketoplánu Endeavour je naplánován na 10:39 našeho času. Obrazem ho můžete sledovat na NASA TV. Na našem twitteru a facebooku vám budeme už od 9:00 přinášet aktuální komentář, fotografie a další multimédia. Proto se nezapomeňte stát včas fanouškem exoplanety.cz na facebooku!!

 

Doporučené odkazy:

 


Exoplanety.cz on Facebook

 

 

Posádka raketoplánu Endeavour (STS-130)

Fotografie
Jméno
Pozice
Rok narození
Dosavadní počet letů do vesmíru
George D. Zamka
Velitel
1962
1
Terry Virts
Terry Virts
Pilot
1967
0
Kathryn P. Hire
Letový specialista
1959
1
Stephen Robinson
Letový specialista
1955
1
Nicholas Patrick
Letový specialista
1964
1
Robert L. Behnken
Letový specialista
1970
3

 

 

 

 

 

 

 

Reklama