Animace pohybu komety. Zdroj: spaceweather.com
Animaci pohybu komety spustíte kliknutím na obrázek. Zdroj: spaceweather.com

A je to zase tady…jedna z komet se rozhodla, že už ji nebaví toulky pustým vesmírem a hodlá v nejbližších hodinách spáchat sebevraždu nárazem do Slunce. Díky kosmické družici SOHO můžete vše sledovat téměř živě z pohodlí domova na internetu.

 

UPDATE: kometa se již vypařila – animace

 


Novou kometu kamikadze objevil australský amatérský astronom Alan Watson na snímcích z družice STEREO-A z 30. prosince 2009. Vlasatice to má namířené přímo do Slunce a její osud je zdá se zpečetěn. Během následujících hodin se kometa vlivem slapových sil naší mateřské hvězdy rozpadne a následně vypaří.

 

Poslední hodiny komety můžete sledovat na internetu na snímcích z družice SOHO, která už od roku 1996 (!) nepřetržitě dění na Slunci i v jeho okolí. Kometa je vidět na snímcích z koronografů:

 

Kometa na snímku z koronografu LASCO C3 dne 3. ledna 2009 v 9:18 našeho času. <b> Kliknutím na snímek zobrazíte aktuální fotografii!!!</b>
Kometa na snímku z koronografu LASCO C3 dne 3. ledna 2009 v 9:18 našeho času. Kliknutím na snímek zobrazíte aktuální fotografii!!!

 

 

Kometa na snímku z koronografu LASCO-C2. <b>Kliknutím na snímek zobrazíte aktuální fotografii!!</b>
Kometa na snímku z koronografu LASCO-C2. Kliknutím na snímek zobrazíte aktuální fotografii!!

 

Animace pohybu komety. Zdroj: spaceweather.com
Animaci pohybu komety spustíte kliknutím na obrázek. Zdroj: spaceweather.com

 

V levém dolním rohu je uváděn čas snímku ve Světovém čase (UT). UT = SEČ – 1 hodina. Kromě komety vlevo od slunečního kotouče je vpravo vidět i Venuše.

 

Objevy komet v blízkosti Slunce nejsou nikterak výjimečné. SOHO se už podařilo objevit více než 1500 komet. Podle předpokladu se jedná o zbytky jedné komety, která se kdysi dávno přiblížila Slunci a slapové síly ji roztrhaly kusy, které dnes objevují amatéři na snímcích z družic.

 

 

 

 

 

 

Reklama