Radioteleskop, kterým bude zpráva odeslána, se nachází v Austrálii.
Radioteleskop, kterým bude zpráva odeslána, se nachází v Austrálii.

Nedávno jsme vás informovali o počinu australských astronomů, kteří se rozhodli netradičním způsobem oslavit tamní Národní týden vědy a Mezinárodní rok astronomie. Kterýkoliv uživatel internetu mohl napsat krátkou zprávu o maximálně 160 znacích, která bude zakódována a odeslána radioteleskopem k exoplanetě Gliese 581 d, obíhající v zóně života. Během kampaně bylo napsána na 26 000 zpráv a není bez zajímavosti, že Češi se v ní neztratili.

 

 


Exoplanety.cz na twitteru !!


 

Uživatelé mohli posílat zprávu do dnešního (24. srpna) rána. Celkem bylo posláno 25 877 zpráv, které putují z Austrálie do laboratoří JPL v Kalifornii, kde budou přetaveny do binárního kódu a ten se zase vrátí zpět do Austrálie. V pátek 28. srpna je 70 metrů velký radioteleskop pošle vstříc exoplanetě Gliese 581 d. Stejný radioteleskop si před pár dny „popovídal“ s kosmickým dalekohledem Kepler, jenž se obíhá po heliocentrické dráze a jeho úkolem je hledat exoplanety podobné Zemi.

 

Radioteleskop v australské Tidbinbilla je součástí celosvětové sítě, jejímž úkolem je udržovat spojení s kosmickými sondami. Podobné radioteleskopy jsou na světě tři: v Kalifornii, Španělsku a právě v Austrálii.

 

Vraťme se ale zpět k akci australských astronomů. Všechny zaslané zprávy jsou na stránkách hellofromearth.net, kde si můžete přečíst i výběr těch nejlepších. Organizátoři připravili rovněž žebříček 10 nejúspěšnějších zemí světa, z nichž poslalo „vesmírnou SMS“ nejvíce lidí. Včera večer jsem se na web podíval v naději, že mezi TOP 10 uvidím i Českou republiku. Zpráva o akci se jako první objevila na exoplanety.cz, později o ni informovaly také některé zpravodajské weby. Trochu je mi líto, že zajímavou příležitost k propagaci Mezinárodního roku astronomie přešly bez povšimnutí české astronomické weby.

 

Při pohledu na stránky ale naděje (byť malá) na umístění naši země pohasla. O to větší bylo dnes moje překvapení, když jsem Czech Republic našel na 8. místě!! Hold…Češi jak známo nechávají všechno na poslední chvíli, a tak během několika nočních hodin sestřelili z pozic dokonce i tak velké země jako Kanada a Německo.

 

Pro dokreslení uvádím žebříček 10 zemí, z nichž bylo zasláno nejvíce zpráv. Logicky a po právu vyhráli domácí Australané:

 

  1. Austrálie
  2. USA
  3. Čína
  4. Itálie
  5. Rusko
  6. Indie
  7. Brazílie
  8. Česká republika
  9. Kanada
  10. Německo

 

Mrkněte na výběr nejlepších zpráv:
http://www.hellofromearth.net/gliese581d/topmessages/index.htm

 

 

Reklama