Opportunity našel meteorit na Marsu
Opportunity našel meteorit na Marsu
Už pět a půl roku se pro Marsu prohání dvě vozítka – Spirit a Opportunity. Na svých poutích po rudé planetě občas narazí na meteorit. Kosmického přivandrovalce, který přilétl z kosmických dálek přes řídkou atmosférou planety a čekal na své objevení některým z vozítek NASA. Opportunity nyní našel pořádného macka.

 

 

 


Aktuální informace z astronomie a kosmonautiky v reálném čase: http://twitter.com/exoplanetycz


 

 

Každý z nás někdy jedl vodní meloun, přibližně jeho velikost má kamenný meteorit, který nedávno objevil Opportunity. Vědci ho pokřtili jménem Block Island a docela jim způsobil vrásky na čele, je totiž výrazně větší než všechny ostatní meteority, jenž dosud rovery na Marsu našly. Ne, že by se snad vědcům za objev velkých meteoritů krátily výplatní pásky, problém je někde jinde…v atmosféře Marsu. Vědci spočítali, že hmotnost meteoritu je mnohem větší, než by měla podle předpokladů být.

 

Meteoroidy se řítí kosmickými dálavami, rychlosti až několik desítek kilometrů za sekundu. Při průletu atmosférou ale ztrácí značnou část své kinetické energie (pozorujeme to jako meteor), takže na povrch planety dopadají s podstatně nižší rychlostí. Vědci tedy vzali hmotnost a chemické složení nalezeného meteoritu, hustotu atmosféry Marsu a počítali a počítali. Výsledek? Meteorit má být zničený, minimálně rozlomený, neboť na povrch Marsu musel nutně dopadnout při takové rychlosti, kterou nemohl přežít v celku. Už pouhým pohledem na fotografii ale zjistíte, že tomu tak není. Kde je problém? V době, kdy meteorit na povrch Marsu dopadl, musela být atmosféra planety hustší. Pokud se to potvrdí, bude to poměrně zásadní objev a potvrzení toho, že v minulosti byly na Marsu výrazně jiné podmínky než dnes.

 

Zdroj: www.space.gs

 

Reklama