Zorné pole dalekohledu Kepler.
Zorné pole dalekohledu Kepler.
Exoplanety.cz vyhlašují soutěž pro všechny astrofotografy!

 

V březnu letošního roku odstartoval do vesmíru kosmický dalekohled Kepler. Ten bude v příštích 3,5 letech pozorovat 100 000 vybraných hvězd v souhvězdí Labutě s cílem nalézt nové exoplanety tranzitní metodou. Vzhledem k tomu, že o dalekohledu Kepler bude řeč ještě mnohokrát nejen na exoplanety.cz, ale také na zpravodajských serverech, se kterými spolupracujeme, rozhodli jsme se vyhlásit soutěž. Pošlete nám fotografii, zachycující co největší část zorného pole dalekohledu Kepler.

 

Zorné pole dalekohledu Kepler se nachází uvnitř tzv. letního trojúhelníku, který tvoří trojce jasných hvězd (Deneb, Altair, Vega). Soutěžícím necháváme zcela volné ruce. Nezáleží nám, jakou technikou fotografii pořídíte a dokonce nerozhoduje ani stáří snímku!

 

Vítězi bohužel nemůžeme nabídnout odpovídající odměnu, ale můžeme mu slíbit několikaletou patřičnou reklamu jeho astrofotografického umu. Vždy a všude, kde se fotografie objeví, bude uvedeno jméno autora a odkaz na jeho internetové stránky.

 

Pravidla soutěže

 

  1. Do soutěže se může přihlásit jakákoliv fotografie, zachycující co největší část zorného pole dalekohledu Kepler. Viz – obrázek a mapka příslušné části oblohy. Způsob pořízení snímku ani jeho stáří nerozhoduje.
  2. Každý autor musí do soutěže zaslat maximálně 5 fotografií.
  3. Fotografie do soutěže zasílejte na adresu astrofoto@exoplanety.cz v některém z těchto formátů: jpg, gif, png, tif. Minimální rozměry snímku je 800×600 pixelů. Maximální velikost není omezena. Z technických důvodů by ale zaslaný email neměl překročit velikost 10 MB. V emailu uveďte své celé jméno, datum pořízení fotografie a případně odkaz na své internetové stránky.
  4. Uzávěrka soutěže je 14. srpna 2009 ve 22:00 SELČ. Administrátor webu poté vybere minimálně 5 a maximálně 10 nejlepších fotografií, které postoupí do druhého kola. V úvahu se bere nejen kvalita snímku, ale také přesnost, se kterou se fotografie podobá zornému poli dalekohledu Kepler. Přesný počet postupujících fotografií bude závislý na počtu došlých snímků.
  5. Došlé fotografie budou postupně zveřejňovány na stránkách exoplanety.cz. Druhé kolo soutěže bude probíhat od 17. srpna do 21:00 SELČ dne 30. srpna 2009 a o vítězi rozhodnou čtenáři webu exoplanety.cz hlasováním v anketě. Jako vítězné budou vybrány dvě fotografie, které získají od čtenářů nejvíce hlasů. V případě rovnosti hlasů rozhodne o konečném pořadí administrátor webu exoplanety.cz.
  6. Vítězné fotografie budou využity v článcích o dalekohledu Kepler na webu exoplanety.cz i na dalších zpravodajských a astronomických webech a v časopisech. U použitého snímku bude vždy uvedeno jméno autora a odkaz na jeho internetové stránky (pokud nějaké má).
  7. Zasláním snímku autor souhlasí s jeho uveřejněním na stránkách www.exoplanety.cz a také s uveřejnění v médiích bez nároku na honorář.
  8. Pořadatel si vyhrazuje právo soutěž ukončit po prvním kole v případě, že počet došlých fotografií bude malý.
  9. Reklama