Rover Curiosity
Rover Curiosity
NASA představila jméno budoucího roveru pro výzkum Marsu. Ten by se měl na rudou planetu vydat v roce 2011. V soutěží amerických žáků vyhrálo jméno Curiosity.

 


Do NASA přišlo na 9 000 návrhů jmen pro Mars Science Laboratory rover. Porota nakonec vybrala jméno Curiosity (Zvědavost), které navrhla dvanáctiletá Clara Ma z Kansasu. Americkému Úřadu pro letectví a vesmír se líbila především esej s odůvodněním jména. Vítězku může za odměnu hřát u srdce, že její vlastnoruční podpis poputuje na palubě sondy miliony kilometrů daleko na čtvrtou planetu Sluneční soustavy.

 

Curiosity by se měla k Marsu vydat v roce 2011. Rover je mnohem větší než stále pracující kolegové Spirit a Opportunity.

 

Pošlete i své jméno k Marsu

 

Aby vám nebylo smutno, tak můžete své jméno poslat k Marsu také. NASA vyhlašuje už tradiční kampaň. Stačí se zaregistrovat pomocí formuláře na webu NASA. Vaše jméno pak bude společně se jmény dalších nadšenců z celého světa vypáleno na DVD a to se společně s roverem vydá na Mars. Dostanete dokonce i velmi pěkný certifikát a to vše za pár sekund námahy a zdarma!

 

Zdroj: universetoday.com

Reklama