Družice Kepler, autor: NASA
Družice Kepler, autor: NASA
Kosmický dalekohled Kepler zahájil vědeckou část mise. Začíná tak hledání planet typu Země, které mohou být vhodné pro život.

 


NASA ve středu oznámila, že Kepler již zahájil vědecká pozorování. Po dvou měsících testování a kalibrace přístrojů tak oficiálně začíná mise, o které snili lidé stovky let. Na zrcadlo dalekohledu Kepler v současné době dopadají nepřetržitě fotony ze 100 000 vybraných hvězd v souhvězdí Labutě. Kepler bude hledat i nepatrné změny v jasnosti každé z hvězd z cílem najít exoplanety o velkosti Země, které obíhají okolo svých sluncí v zóně života a mohou tak teoreticky mít na svém povrchu vodu v kapalném skupenství a potažmo i život.

 

Podle očekávání by Kepler mohl objevit až 50 planet o velikosti Země a více než 800 planet do průměru 2,2 Zemí. První výsledky lze očekávat v prosinci letošního roku. Půjde ale o objevy hmotných exoplanet, obíhající blízko svých mateřských hvězd. Na to hlavní – objev planet zemského typu si musíme počkat 3,5 roku. Trpělivost ale růže přináší…

 

Více o kosmickém dalekohledu Kepler najdete na kepler.exoplanety.cz

 

Reklama