Hvězda Gl 581. Autor: ESO
Hvězda Gl 581. Autor: ESO
Michel Mayor z Ženevské observatoře, který je objevitelem první exoplanety, si na své konto připsal další úspěch. Společně se svým týmem objevili doposud nejméně hmotnou exoplanety, která obíhá okolo hvězdy hlavní posloupnosti. Onou hvězdou je červený trpaslík Gl 581.

 

Nově objevená exoplaneta dostala označení Gl 581 e, neboť se jedná o 4. známou planetu, obíhající okolo hvězdy Gl 581. Hmotnost nové exoplanety je jen asi dvakrát větší než hmotnost Země. Jedná se tedy o nejméně hmotnou exoplanetu, kterou se podařilo objevit u hvězdy hlavní posloupnosti. „Lehčí“ exoplanetou je jen PSR 1257+12 b, ta ale obíhá okolo pulsaru.

 

Gl 581 e obíhá okolo svého slunce ve vzdálenosti asi 0,03 AU s dobou oběhu 3,15 dne.

 

Kromě objevu nové exoplanety se týmu podařilo upřesnit oběžnou dráhu planety Gl 581 d. Tato super-Země o hmotnosti asi 7 Zemí se podle nových informací nachází v zóně života. Kapalnou vodu ale na jejím povrchu patrně nenajdeme, jedná se totiž o příliš hmotný svět. Exoplaneta Gl 581 d obíhá okolo hvězdy ve vzdálenosti 0,22 AU s periodou asi 67 dní. Planeta byla objevena před dvěma lety.

 

U hvězdy Gl 581 najdeme ještě další dvě planety. Ta s označením „b“ byla jako první nalezena už v roce 2005. Jedná se o planetu s hmotnosti asi 16 Zemí, obíhající ve vzdálenosti 0,04 AU s dobou oběhu 5,4 dne. Další planeta nese označení „c“ a její hmotnost se odhaduje na 5 Zemí. Exoplaneta ale obíhá příliš blízko své hvězdy s periodou jen 13 dní.

 

Exoplaneta Gl 581 e byla objevena (a dráha Gl 581 d zpřesněna) pomocí špičkového spektrografu HARPS, který je umístěn na 3,6 metru velkém dalekohledu Evropské jižní observatoře na La Silla v Chile. Včera astronomové oznámili stavbu vylepšené verze tohoto spektrografu, který bude instalován na dalekohled na Kanárských ostrovech – více v samostatném článku.

 

Hvězda Gl 581 se nachází asi 20 světelných let od Země směrem v souhvězdí Vah a je zřejmě hostitelkou více než jen 4 planet.

 

Michel Mayor zdůrazňuje velký pokrok ve výzkumu exoplanet. Právě on se stal v roce 1995 spoluobjevitelem první exoplanety – 51 Peg b. Nový přírůstek u hvězdy Gl 581 je přitom 80x „lehčí“ než 51 Peg b.

 

Zdroje:

 

Reklama