Schéma startu družice Kepler. Zjednodušeno oproti originálu NASA.
Schéma startu družice Kepler. Zjednodušeno oproti originálu NASA.
V sobotu 7. března ve 4:49 našeho času má do vesmíru odstartovat družice Kepler. Cílem kosmického dalekohledu je hledání planet zemského typu u cizích hvězd. Sledujte s námi předstartovní přípravy… na den D pak připravujeme od 4:00 online přenos.

 

Textový online přenos ze startu družice Kepler začne na exoplanety.cz v sobotu 7. března (v noci z pátku na sobotu) ve 4:00. Vše můžete živě sledovat také na NASA TV, kterou si lze naladit na internetu např. na adrese www.astro.cz/nasatv.

 

 

Stránky o družici Kepler: http://kepler.exoplanety.cz

 

 

Předstartovní přípravy:

 

7. března (4:00 SEČ): sledujte online přenos.

 

6. března (1:00 SEČ): NASA vydala aktualizovanou předpověď počasí na dobu startu. Stále zůstává předpověď 95% pro start. Zatím se neobjevily ani žádné technické problémy, nic tak nebrání tomu, aby se Kepler už za několik hodin vydal do vesmíru.

 

5. března: lidé, odpovědní za předstartovní přípravy a družici Kepler, se dnes sešli na poradě a dali souhlas ke startu. V tuto chvíli neexistují žádné důvody, proč by neměl start proběhnout ve stanoveném termínu v sobotu ve 4:49 našeho času.

 

4. března: pravděpodobnost dobrého počasí v době startu je 95%. Existuje jen velmi malá pravděpodobnost, že by start přerušila oblačnost. Pokud tedy nenastanou technické problémy, měl by Kepler v noci na sobotu odstartovat.

 

3. března (večer SEČ): NASA dnes zveřejnila první věrohodnější meteorologickou předpověď na dobu startu. Podle všeho by vítr neměl být vůbec překážkou. Pokud jde o oblačnost, pak zde existuje jen asi 10% pravděpodobnost špatného počasí.

 

3. března: NASA včera večer potvrdila sobotní termín startu družice Kepler.

 

27. února: NASA odložila start rakety Delta II s družicí Kepler nejméně o jeden den. Nový termín je tak sobota 7. prosince ve 4:49 našeho času. NASA chce prověřit některé části nosné rakety po nedávné nehodě rakety Taurus XL s družicí OCO (viz článek). Přestože spolu obě nosné rakety nemají nic společného, nevyrábí je dokonce ani stejná firma, NASA chce mít jistotu.

 

26. února: montáž nosné rakety začala na startovací rampě postupně už v říjnu loňského roku. V sobotu 21. ledna byl Kepler na startovací rampě připojen k nosné raketě. Původně se tak mělo stát již o několik dní dříve, přesun byl ale odložen kvůli špatnému počasí.

 

 

Zdroj: www.spaceflightnow.com

 

 

Reklama