Exoplaneta
Exoplaneta
Na středu 4.února 2009 od 19:00 hodin připravila Hvězdárna a planetárium České Budějovice přednášku Jakuba Rozehnala, ředitele Štefánikovy hvězdárny v Praze na Petříně, pod názvem „Nekonečně mnoho světů„.

 

„Nekonečně mnoho světů“ je sice názvem dva tisíce let starého Epikurova pojednání o cizích světech, ale přednáška bude pojednávat o jednom z nejnovějších oborů astronomie – o výzkumu exoplanet. Exoplanety nebo jinak řečeno extrasolární planety jsou, zjednodušeně řečeno, planety obíhající kolem jiné hvězdy než je naše Slunce a tedy patřící do jiné než sluneční planetární soustavy. První část přednášky bude shrnutím poznatků o vzniku planetárních systémů a teorií migrace planet, poté si ukážeme přehled metod, jimiž lze exoplanety detekovat. Následovat bude srovnání extrasolárních planet s planetami ve sluneční soustavě. V závěru nelze vynechat plány na rozvoj tohoto oboru astronomie a opomenout autor nechce ani otázku případné existence života na planetách u cizích Sluncí.

 

Přednáška se koná v sále Hvězdárny a planetária na Zátkově nábřeží v Českých Budějovicích. Bude doprovázena počítačovou velkoplošnou projekcí. Předprodej vstupenek v otevíracích hodinách českobudějovické Hvězdárny.

 

Reklama