Radioteleskop, kterým bude zpráva odeslána, se nachází v Austrálii.
Radioteleskop, kterým byla zpráva odeslána, se nachází v Austrálii.

Průběžně jsme vás informovali o akci australských astronomů, kteří vyhlásili při příležitosti Národního týdně vědy a Mezinárodního roku astronomie netradiční kampaň. Během 13 srpnových dní napsalo 25 880 lidí krátký pozdrav z planety Země. Všechny zprávy o maximální délce 160 znaků byly v laboratořích JPL zakódovány do binárního kódu a dnes brzy ráno odeslány vstříc exoplanetě Gliese 581 d.

 


Radioteleskop o průměru 70 metrů, který se nachází v areálu Canberra Deep Space Communication Complex v Tidbinbille, se běžně používá pro komunikaci s kosmickými sondami a družicemi. Dnes ve 4 ráno našeho času pomoci něj odeslali astronomové téměř 26 000 pozdravů od lidí z celého světa. Co do počtu zpráv obsadila Česká republika vynikající 8. místo před Německem a Kanadou.

 

Zpráva putuje k exoplanetě Gliese 581 d, nacházející se 20 světelných let daleko směrem v souhvězdí Vah. Tato super-Země o hmotnosti asi 7 Zemí se podle nových informací nachází v zóně života. Kapalnou vodu ale na jejím povrchu patrně nenajdeme, jedná se totiž o příliš hmotný svět. Exoplaneta Gl 581 d obíhá okolo hvězdy ve vzdálenosti 0,22 AU s periodou asi 67 dní. Planeta byla objevena před dvěma lety, ale teprve nedávno byla upřesněna její oběžná dráha.

 

U mateřské hvězdy Gliese 581 najdeme celkem 4 planety a to včetně Gliese 581 e o hmotnosti jen 2 Země.

 

Zakódované zprávy se pohybují rychlosti světla, takže už asi 1 sekundu po odeslání překročily oběžnou dráhu Měsíce a po 4 minutých oběžnou dráhu Marsu. K Jupiterově oběžné dráze to signálu trvalo 34 minut a dráhu poslední planety Sluneční soustavy – Neptunu protla po 4 hodinách cesty.

 

Na stránkách hellofromearth.net můžete sledovat čas, zbývající do cíle dlouhé cesty. K exoplanetě Gliese 581 d dorazí signál za dlouhých 20 let. Počítadlo na webu udává jen orientační čas, vzdálenost mateřské hvězdy není přesně známá.

 

Reklama