TESS, credit: NASA
TESS, credit: NASA

Máme tady pravděpodobně první objevenou exoplanetu družicí TESS. Během pozorování prvního sektoru našel nový lovec exoplanet pár desítek exoplanet, ale na jejich potvrzení si musíme počkat. Pí Men c může být tou první.

Chelsea Huang z MIT a její tým vydali studii o objevu exoplanety u velmi jasné hvězdy Pí Mensae, která se nachází 60 světelných let od nás v jižním souhvězdí Tabulové hory. TESS objevila exoplanetu v rámci pozorování prvního sektoru (25. července až 22. srpna).

Exoplaneta o poloviční hustotě Země

V katalozích je hvězda označována také jako HD 39091. Nově objevená planeta HD 39091 c má poloměr 2,14 Země a okolo své hvězdy oběhne za 6,2 dní.

Vědci se rovnou podívali do spektrálního archívu. HD 39091 je jasná a blízká hvězda, takže byla v minulosti pod drobnohledem exoplanetárních přehlídek. Autoři studie mohli využít sedmnácti let měření radiálních rychlostí projektu Anglo-Australian Planet Search. Celkem použili 77 spekter. K nim přidali 145 měření radiálních rychlostí ze slavného spektrografu HARPS, který je na 3,6 m dalekohledu ESO v Chile. V datech objevili signál, který ukazuje na přítomnost planety s dobou oběhu 6,2 dní. A máme rovnou i odhad hmotnosti – 4,8 Země. Hustota planety tak bude na úrovni poloviny hustoty Země. Co to znamená? Méně železa a více něčeho jiného… silikátů, atmosféry apod. Teplota na povrchu bude přes 1100 Kelvinů.

Druhá planeta v systému

Pozorný čtenář si asi domyslel, že okolo mateřské hvězdy už obíhá jedna dříve objevená planeta (proto se ta nová označuje písmenem c).

HD 39091 b byla objevena měřením radiálních rychlostí už v roce 2001. Obíhá ve vzdálenosti 3,2 AU a její doba oběhu je přes 5,6 let. Hmotnost planet bude nejméně 10,3 Jupiterů!

Mimochodem. Všechny podezřelé případy, které zaznamenal kosmický dalekohled Kepler, dostaly označení KOI (Kepler object of interest) a číslo. Například KOI-420.02 říká, že jde o druhý případ u hvězdy KOI-420.

NASA patrně dodrží tradici a v případě TESS bude používat označení TOI, se kterým si v Česku asi ještě užijeme spoustu legrace. HD 39091 c má označení TOI-144.1.

Mateřská hvězda HD 39091 je o něco větší a hmotnější než Slunce. Vyzařuje o 50 % více záření. Na obloze je za ideálních podmínek vidět pouhým okem.

TESS nyní hledá exoplanety na jižní obloze. Na úlovky ze severní oblohy si musíme rok počkat.

Související článek

Družice TESS: Vše, co potřebujete vědět o novém lovci exoplanet

Zdroj: TESS Discovery of a Transiting Super-Earth in the Π Mensae System

Reklama