Nedávno vyšla studie, která potvrzuje, že Proxima Centauri skutečně patří do hvězdného systému Alfa Centauri a neprolétá pouze okolo. O této studii jsme podrobněji psali v článku Patří k nim! Proxima Centauri může používat jméno Alfa Centauri C. To, že je Proxima Centauri součástí systému může mít vliv na naše chápání vzniku a vývoje planet u hvězd A a B.

Pierre Kervella, který je jedním z autorů zmíněné studie nyní uveřejnil pěkné video. Na něm vám dráhu Proximy Centauri představí.

Na videu se nejdříve seznámíte nejen se souhvězdím Kentaura ale také s jeho pozicí na krásném jižním nebi. Poté můžeme vidět dráhu Proximy Centauri okolo dvou větších hvězd (Alfa Centauri A, Alfa Centauri B). Proxima oběhne obě hvězdy jednou za zhruba 590 tisíc let. Je velmi daleko, takže se okolo obou hvězd nepohybuje zrovna rychle — rychlostí asi jen 1000 km/h. Pro srovnání uveďme, že Země se okolo Slunce pohybuje rychlostí 108 tisíc km/h.

Poté se na dráhu Proximy Centauri podíváte podrobněji. Červené body na elipse (s čísly 160, 200, 240,…) ukazují pozici Proximy Centauri každých 40 tisíc let.

Reklama